Scouterna Ludde Borgelin, Alexander Ekeroth Westerberg, Malte Graf Törnros, Emmy Råbe, Alexander Martinsson och Vera Palmberg är redo att plocka skräp. Bakom står ledarna Eva Ekenberg och Helena Ekeroth. Foto: Sal Idriss/Byrd

Medlemsboom för Trollbäckens scoutkår

I Tyresö finns en av Sveriges största scoutkårer. Trollbäckens scoutkår har också haft ett stort medlemsuppsving de senaste åren – något som inte bara är en pandemieffekt. Mitt i Tyresö följde med på en träff med skräpet i fokus.

  • Publicerad 08:10, 10 maj 2021

Sex scouter i patrullen Enhörningen går grusvägen fram emot Barnsjön. De träffas varje måndag. De stannar och klurar över svaret på en tipspromenadfråga. Vilket är det vanligaste skräpet på land?

– Cigarettfimpar, gissar en av dem och de andra stämmer in.

Scouterna har redan plockat upp ett gäng fimpar som de har hittat längs vägen mot sjön där de ska plocka mer skärp i kväll. De samlas på trädäcket för att få påsar. Två gräsänder är också där.

– Titta, fågeln har en liten plastbit i munnen, säger Eva Ekenberg, en av ledarna.

Letar skräp vid Barnsjön

Scouterna hittar snabbt mer skärp. Vera Palmgren och Emmy Råbe visar vad som finns i deras påse.

– Vi har hittat en Colaflaska och ett gummiband och mer grejsimojs, säger Vera.

De sex scouterna i gruppen Enhörningen ska plocka skräp. Alexander Ekeroth Westerberg, Ludde Borgelin och Emmy Råbe går först. Foto: Sal Idriss/Byrd

De tror att folk kastar skräp i naturen för att de inte bryr sig och för att de kanske inte orkar leta reda på en papperskorg. Fler papperskorgar i skogen vore bra, enas de om.

Helena Ekeroth är gruppens andra ledare, och mamma till en av scouterna. De blev medlemmar förra året.

– Vi var nyinflyttade och jag ville göra något tillsammans med Alexander. I scouterna är det mycket fokus på hur man ska behandla planeten, hur man är en bra kompis och hjälper varandra. Jag tror att det är bra att ha med sig i livet, säger hon.

Hon är en av de Tyresöbor som bidrog till att Trollbäckens scoutkår förra året hade ett av de största medlemsuppsvingen i Sverige.

Trollbäcken i topp – på två sätt

Trollbäckens scoutkår hade förra året den sjätte största ökningen i Sverige sett till antal nya medlemmar – 70 stycken – och var också den sjätte största kåren med över 480 medlemmar. I Tyresö finns också Krusboda scoutkår.

Riksorganisationen Scouterna har nu över 75 000 medlemmar i över 1 000 scoutkårer. Medlemmarna finns i 220 av landets 290 kommuner. För sjunde året i rad växer organisationen – under år 2020 med 3 000 scouter.

År 1910 fick Sverige sin första scoutkår i "Riddarpojkarna" i Göteborg.

Robert Baden-Powell var general i brittiska armén och brukar kallas scoutrörelsens grundare. År 1907 samlade han 20 pojkar på en ö utanför Englands sydkust i vad som brukar ses som det första scoutlägret.

Källa: Riksorganisationen Scouterna, Södertörns scoutdistrikt

Visa merVisa mindre

Att fler söker sig ut i naturen under coronapandemin har Mitt i Tyresö tidigare skrivit om. Tyresta hade till exempel den största besöksökningen bland nationalparkerna i Sverige 2020.

– Vi hade kö redan innan covid, men nu är den mycket längre. Det är definitivt ett större intresse för friluftsliv, säger scoutordföranden Gunnel Frost-Danielsen.

Närmare 500 medlemmar

Hon ser flera förklaringar till ökningen. Starten av en till avdelning förra året är en. Uppstarten av familjescouting för några år sedan, som gav ringar på vattnet, en annan.

– Vi har också sett en längre tid att fler scouter väljer att fortsätta.

Det är de ideella krafterna – oftast föräldrar till scoutbarn – som har gjort ökningen möjlig, poängterar hon. Kåren är med nästan 500 medlemmar en av Sveriges största. Det är ungefär dubbelt så medlemmar som för fem år sedan, berättar Gunnel.

– Många dras till Tyresö för att man gillar friluftsliv och natur. Det tror jag är en av förklaring till att vi är stora.

Tyresö har över 300 föreningar

Tyresö har 348 registerade ideella föreningar. Här är några exempel från år 2020:

Sportklubbar och idrottsföreningar: 59 stycken

Politiska organistioner: 11 stycken

Religiösa samfund: 7 stycken

Andra intresseorganisationer: 110 stycken

I statistiken ingår föreningar med organisationsnummer. Det kan finnas ytterligare föreningar eftersom ett sådant nummer inte är ett krav.

Källa: SCB

Visa merVisa mindre

Scouternas påsar fylls av skräp som de hittar vid Barnsjön. Här Ludde Borgelin, Alexander Martinsson och Malte Graf Törnros. Alexander Ekeroth Westerberg letar under trädäcket. Foto: Sal Idriss/Byrd