Sex scouter i patrullen Enhörningen går grusvägen fram emot Barnsjön. De träffas varje måndag. De stannar och klurar över svaret på en tipspromenadfråga. Vilket är det vanligaste skräpet på land?

– Cigarettfimpar, gissar en av dem och de andra stämmer in.

Scouterna har redan plockat upp ett gäng fimpar som de har hittat längs vägen mot sjön där de ska plocka mer skärp i kväll. De samlas på trädäcket för att få påsar. Två gräsänder är också där.

– Titta, fågeln har en liten plastbit i munnen, säger Eva Ekenberg, en av ledarna.

Letar skräp vid Barnsjön

Scouterna hittar snabbt mer skärp. Vera Palmgren och Emmy Råbe visar vad som finns i deras påse.

– Vi har hittat en Colaflaska och ett gummiband och mer grejsimojs, säger Vera.

De tror att folk kastar skräp i naturen för att de inte bryr sig och för att de kanske inte orkar leta reda på en papperskorg. Fler papperskorgar i skogen vore bra, enas de om.

Helena Ekeroth är gruppens andra ledare, och mamma till en av scouterna. De blev medlemmar förra året.

– Vi var nyinflyttade och jag ville göra något tillsammans med Alexander. I scouterna är det mycket fokus på hur man ska behandla planeten, hur man är en bra kompis och hjälper varandra. Jag tror att det är bra att ha med sig i livet, säger hon.

Hon är en av de Tyresöbor som bidrog till att Trollbäckens scoutkår förra året hade ett av de största medlemsuppsvingen i Sverige.

Att fler söker sig ut i naturen under coronapandemin har Mitt i Tyresö tidigare skrivit om. Tyresta hade till exempel den största besöksökningen bland nationalparkerna i Sverige 2020.

– Vi hade kö redan innan covid, men nu är den mycket längre. Det är definitivt ett större intresse för friluftsliv, säger scoutordföranden Gunnel Frost-Danielsen.

Närmare 500 medlemmar

Hon ser flera förklaringar till ökningen. Starten av en till avdelning förra året är en. Uppstarten av familjescouting för några år sedan, som gav ringar på vattnet, en annan.

– Vi har också sett en längre tid att fler scouter väljer att fortsätta.

Det är de ideella krafterna – oftast föräldrar till scoutbarn – som har gjort ökningen möjlig, poängterar hon. Kåren är med nästan 500 medlemmar en av Sveriges största. Det är ungefär dubbelt så medlemmar som för fem år sedan, berättar Gunnel.

– Många dras till Tyresö för att man gillar friluftsliv och natur. Det tror jag är en av förklaring till att vi är stora.