Medlemmar i NMR åtalas för hets mot folkgrupp

Två män i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, står åtalade för grov hets mot folkgrupp efter att ha hängt upp en hyllningsbanderoll till Adolf Hitler över Fredhällsbron i april i fjol. Åtalet är unikt i Sverige eftersom ingen tidigare dömts för just grov hets mot folkgrupp.

  • Publicerad 13:36, 21 aug 2018

Det var den 20 april i fjol som de två männen hängde upp en banderoll föreställandes Adolf Hitler samt en hyllningstext för att uppmärksamma hans födelsedag.

Händelsen filmades och lades senare ut på Youtube och spreds enligt åtalet i organisationens propagandakanaler.

Banderollen hängdes upp över Fredhällstunneln på Essingeleden och flera förbipasserande poliser larmade polisen som tog den i beslag senare samma dag.

Tidigare dömda för våldsbrott

De två åtalade männen – 29 respektive 24 år gamla – nekar till brott och är båda mångåriga medlemmar i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. De är sedan tidigare inblandade i brott relaterade till organisationens verksamhet.

29-åringen dömdes bland annat till fängelse efter nazistattacken i Kärrtorp 2013.

24-åringen som är skriven på en adress i Bandhagen väntar för närvarande på ytterligare ett åtal för hets mot folkgrupp samt två fall av vapenbrott och två fall av brott mot knivlagen.

Fallet kan bli unikt i Sverige eftersom ingen tidigare dömts för den grövre klassificeringen av hets mot folkgrupp, skriver webbmagasinet Juridikfronten.