Al-Azharskolan. Foto: Evelina Hertz

Mediestorm mot Al-Azharskolan efter uppmärksammad bussfilm

"De äldre eleverna känner sig kränkta av allt som skrivs i media. De marginaliseras och utmålas som offer." Det säger Roger Lindquist, biträdande rektor på Al-Azharskolan i Vällingby, efter dagens mediestorm mot skolan.

  • Publicerad 17:57, 4 apr 2017

I förmiddags släpptes nyheten att Kalla Fakta kunde visa att det förekom könssegregering på Al-Azharskolan i Vällingby.

En mobilfilm från programmet visar mycket riktigt hur yngre elever slussas in i en skolbuss, flickor där bak, pojkar där fram. Under dagen kommenterades nyheten av såväl politiker som experter och vid 16.30-tiden på eftermiddagen kallade skolledningen till presskonferens för att svara på frågor.

Biträdande rektor Roger LIndquist menar att ledningen inte visste om att uppdelningen av pojkar och flickor i bussen förekom och att man nu sagt till fritidsledarna, som varit de som ansvarat för bussen, att det måste upphöra.

Enligt honom har rutinen berott på att det har varit stökigt i bussen. Ett gäng bråkiga killar har fått sitta långt fram i bussen tillsammans med en bussvärd för att det skulle bli lugnt. Utifrån det har rutinen med att pojkarna gått på längst fram vuxit fram.

LÄS MER: Elever på Al-Azharskolan slår tillbaka efter kritik om uppdelad gympa

-  Jag förstår ju att en konsekvens kan bli att eleverna tror att de delas upp på grund av kön. Men det här är ju inget som vi står för. De ska inte växa upp med att man delar upp sig när man åker buss, det ska man göra tillsammans.

- Vi borde så klart haft insyn i vad som pågick och tar till oss av kritiken. Vi jobbar ju för jämställdhet precis som alla andra i samhället, säger han.

Hur gör ni det?

- I klassrummen är vi väldigt tydliga med att man jobbar tillsammans, pojkar och flickor. Jag har personligen inte sett några problem med det i klassrummen. Samtlig personal drivs av få till en positiv integration. I arbetsgrupper och läsgrupper är det såklart både pojkar och flickor.

Roger Lindquist berättar också att han under dagen fått prata med många av de äldre eleverna som är upprörda över medierapporteringen. De menar att de utmålas som offer, som personer som inte kan se till sitt eget bästa. Många av dem har varit mycket arga.

Föräldrakurser

Enligt Roger Lindquist har skolan arrangerat flera föräldrakurser där man tar upp vad som krävs av en förälder i det svenska samhället. Man pratar om hur man tillsammans med skolan ska få barnen att komma in i det svenska samhället och förstå saker som till exempel jämställdhet.

- Vi har haft sådana kurser en gång om året. Men nu har vissa i personalen utbildats till föräldrautbildare så nu ska fungera ännu bättre, säger Roger LIndquist.

Roger Lindquist, biträdande rektor på Al-Azharskolan i Vällingby