Söder om söder. Södermalmsbon Henrik Burman har gjort en dokumentär som släpper tittaren in på livet på Söder- och världsartisten Yung Lean. Foto: Pekka Pääkkö

Medieskygga Yung Leans liv har blivit dokumentär

För några år sedan susade Södermalmsartisten Yung Lean upp som en klart lysande stjärna på hiphophimlen. För första gången är det nu möjligt att följa den medieskygga artistens resa inifrån, i en ny dokumentär. Mitt i träffade regissören Henrik Burman.

  • Publicerad 12:06, 6 nov 2020

Det började med några låtar uppladdade under artistnamnet Yung Lean på Youtube 2013. Bakom dem låg då 16-åriga Söderkillen Jonatan Leandoer Håstad.

Låtarna sprids likt löpeld. Kort därefter har Jonatan hoppat av gymnasiet, är i USA och gör musik tillsammans med Frank Ocean.

En tonåring från Stockholm hade blivit världsstjärna.

– Det han gjorde var så befriande. Hans musik skapade känslor, och då fanns inget liknande i musik-Sverige. Det fanns något motsägelsefullt i det han gjorde som tilltalade mig, säger Henrik Burman, som regisserat dokumentären Yung Lean: In My Head.

Känns. "Filmen gör ont på sina ställen, men det är också därför den är bra", säger regissören Henrik Burman. Foto: Pekka Pääkkö

Ungt stjärnskott

Jonatans karriär går först framåt i rasande fart. Men så tar allt en tragisk vändning. Jonatan får en psykos i Miami, samma natt som en av hans bästa vänner dör i en bilolycka.

– Det var en skenande resa med turnéer och droger, som fick sitt slut de där dagarna i april 2015. Han var bara 20 år när det hände. Och i dokumentären följer vi vägen tillbaka, säger Henrik.

Henrik och Jonatan träffades för första gången för ungefär fyra år sedan. Över generationsgränser hittade de varandra i gemensamma intressen. Henrik fick tillgång till Jonatans bilder, hårddisk – rubbet.

Ur mötet föddes dokumentären, som snart har premiär. Det är en exalterad, men lite matt Henrik Burman som Mitt i träffar.

– Det känns både ångestfyllt och roligt med premiär, men det är kul att äntligen få släppa ut dokumentären i världen.

Stjärnskott. Bara 16 år gammal slog Jonatan Leandoer Håstad igenom, under namnet Yung Lean. Foto: André Lindholm

En gammal själ

Idag är Jonatan 24 år. Det gör inte att det är för tidigt för en dokumentär om honom, menar Henrik.

– Han har levt ett helt classic rockliv, fast kondenserat. Han har dött, och kommit ut på andra sidan återfödd. Det är också en inblick i hur den typen av artist lever i modern tid, det är inte vanligt att få det.

På många sätt är dokumentären en uppväxtskildring, fast med sin bas i konsten, menar Henrik. Det gör att det i den finns något för inbitna fans, men också för de som aldrig hört talas om Yung Lean.

– Det är en större historia om livet, konsten och vänskap, och jag ville berätta den så att min moster som är över 70 år får ut något av den. För fansen är det samtidigt en unik inblick i Jonatans liv. De kommer lära känna honom på ett nytt sätt, och se sådant som ingen har sett förut.

Den 7 november har dokumentären världspremiär på Stockholms filmfestival. Sedan visas den på biografer i Sverige och världen från 27 november.

Henrik Burman

Yrke: Regissör och musikjournalist. Har tidigare varit med och gjort dokumentärer om andra artister, som Little Jinder, Linda Pira och Robyn.

Ålder: 41

Bor: Åsögatan

Familj: sambon Agnes-Lo Åkerlind och sonen Zack, 3 år.

Lyssnar just nu på:
Miljon – Your Brother (singel)
Bladee & Mechatok – Drama (singel)
Rosanne Cash (artist)

Visa merVisa mindre