Nu händer det grejor i Järnmans gamla lokaler i Hökarängen. Foto: Läsarbild

Medelhavssmaker istället för järnhandel i Hökis

Medelhavsmat med miljötänk samt deli och skaldjursdisk med familjär stämning. Det är vad de nya delägarna utlovar när de öppnar nytt i Hökarängens centrum.

  • Publicerad 16:24, 19 sep 2019

Järnmans anrika lokaler i Hökarängens centrum har fått nya hyresgäster. I vår ska det bli krog av den gamla järnhandeln, när nya Kollektivet i Hökis flyttar in. Äntligen, tycker de själva. 

Omtyckt butik stänger efter 70 år i Hökis

– Vi har letat och letat och letat, länge, för att hitta rätt lokaler. Vi har pratat om det i 20 år. Söderort har varit ett krav, vi vill inte in i stan, säger Annamaria Klintberger, en av de fyra delägarna. 

Stort renoveringsbehov

Järnman huserade i lokalen i 70 år, innan den stängdes under 2018. Men kroggästerna lär inte känna igen sig eftersom den gamla butiken var under stort behov av renovering för att både bli säker och fräsch. 

– Vi vill göra om och göra snyggt. Förhoppningsvis så får vi köpa eller använda den gamla Järnmansskylten i lokalen, säger Annamaria Klintberger. 

På menyn blir det svenska medelhavssmaker eftersom flera av delägarna både har bott och jobbat i Spanien. Förutom en restaurang så planerar de för en bar samt en deli och skaldjursdisk, där man ska kunna köpa hem sina råvaror från havet. Varm mat ska också gå att köpa för avhämtning. 

Bästa svängen Hökarängen kan tvingas lägga ner

– Det blir inte fansy pansy och dyra notor, det ska bli familjärt. Alla ska vara välkomna. 

Ingen tonfisk

Beräknad inflytt är satt till mars 2020. De hoppas också på att kunna ta med sig ett miljötänk in på krogen. Sugrör i metall och ägg från ett hönseri i Haninge är några av sakerna som ska bidra till det. 

– Och så vill vi inte ha tonfisk på menyn, det är katastrof vad det fisket suger ur haven, säger Annamaria Klintenberger.

Populär mötesplats i Hökarängen får höjt stöd