Sen sommaren 2019 har Joakim Hedelin suttit i kommunfullmäktige som politisk vilde efter interna strider som slutade med att han uteslöts ur Sverigedemokraterna. Nu har han gått med i Medborgerlig samling (MED) som beskriver sig som ett liberalkonservativt parti. I senaste valet i Stockholm fick partiet 0,44 procent av rösterna.

Det här innebär ingen politisk omläggning enligt Joakim Hedelin som uppger att han fortsatt ska representera de väljare som röstade på Sverigedemokraterna.

– Medborgerlig samling ligger väl i linje i nästan allt som mina väljare vill så jag kommer inte att begränsas. Under mandatperioden kommer MED att vara ett stöd för mig i mitt arbete, säger Joakim Hedelin.

Vilka konkreta politiska frågor ska du driva?

– Slöseriet med skattebetalarnas pengar. Framför allt inom politikernas egna verksamhet, den egna administrationen inom kommunen. Det läggs massa pengar på projekt. Jag vill inte vara mer konkret än så nu, utan vi tittar på de frågorna.

Ser du någon fråga där SD:s och MED:s politik för Stockholm går isär?

– Det finns inget sådant idag men det grundar sig mest i att jag inte ser att Sverigedemokraterna har någon uttalad linje. Det är svårt att säga vad SD har för lokal politik. Det finns inget i det program som las 2018 som motsäger att jag sitter kvar i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraternas gruppledare Peter Wallmark är kritisk till att Joakim Hedelin inte lämnar sin plats i kommunfullmäktige.

– Hedelin har inte röstat med Sverigedemokraterna i en enda fråga sedan han blev utesluten. Det är därför anmärkningsvärt när han påstår att han ska fortsätta företräda SD-väljare. Tiggerifrågan och nedläggningen av Bromma flygplats är profilfrågor både för SD och MED men uppenbarligen inte för Hedelin då han röstat emot våra förslag, säger Peter Wallmark.