Inte bara tidningar – i framtiden kanske du även kan lämna in gamla textilier. Foto: Mitt i

Medborgare vill ha enklare textilåtervinning

I framtiden kan det vara möjligt att lämna in gamla kläder och andra textilier samtidigt som man lämnar in gamla mjölkpaket på återvinningsstationen. Miljöförvaltningen vill att ett medborgarförslag om textilåtervinning ska utredas.

  • Publicerad 21:00, 10 okt 2018

Gör det enklare att återvinna textil genom att ställa ut behållare vid återvinningsstationerna. Det tycker en person som lämnat in ett medborgarförslag till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd och miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Idag finns möjligheten att lämna textilier på återvinningscentralerna, men det kräver att man har bil, skriver personen i medborgarförslaget.

Svårt att hitta plats för återvinningsstationer

Miljöförvaltningen tycker att förslaget är intressant, men påpekar att det redan nu är svårt att hitta tillräckligt med utrymme för återvinningsstationerna. Dessutom krävs bygglov för att ställa ut återvinningsstationer. Frågan lämnas över till det kommunala bolaget Stockholm vatten och avfall för att utreda om det är möjligt att upprätta återvinningsstationer med textilinsamling.

Har redan diskuterats

Stockholm vatten och avfall har, enligt miljöförvaltningen, tidigare diskuterat möjligheten att ta emot textilier med FTI, som har hand om återvinningsstationerna.

Ärendet tas upp i miljö-och hälsoskyddsnämnden den 16 oktober.