Den tidigare medarbetaren har enligt domen dels fört över 634 053 kronor från föreningens konton till sig själv, dels tagit 78 160 kronor i kontanter från Ekerö IK:s kafé. Solna tingsrätt bedömer att straffvärdet motsvarar fängelse i närmare ett år. Men det finns förmildrande omständigheter och enligt rätten finns inte skäl att tro att personen i fråga kommer att fortsätta begå brott.

Domen blir därför villkorlig kombinerat med 180 dagsböter. Dessutom ska 712 213 kronor plus ränta betalas tillbaka till Ekerö IK.

Kronofogden

– Min klient har aldrig nekat brott. Det beror på olyckliga omständigheter att det har blivit som det blivit och det är min klient ledsen för, säger försvarsadvokaten Peter Skeppstedt.

Den tidigare medarbetaren har i förhör berättat om sitt spelberoende och att pengarna gick till olika nätkasinon och bettingsajter.

I dag går hen i behandling och har låtit spärra sig själv från alla spelsajter.

”Jag mår i dag illa av att se spelreklam och lottodragningar på tv. (...) Jag är jätteledsen för allt som hänt”, säger hen i ett förhör.

Det hela uppdagades när Rickard Markusson, kanslichef på Ekerö IK, fick se ett brev från Kronofogden som innehöll en löneutmätning på en anställd. Han kontaktade ordförande, Nicklas Lindersson, och tillsammans tog de kontakt med Kronofogden och fick veta att löneutmätningen skett regelbundet över tid.

Sa upp sig själv

Rickard Markusson och Nicklas Lindersson konfronterade medarbetaren, varvid hen sa upp sig. De upptäckte då att stora summor hade försvunnit.

Eftersom Ekerö IK hade haft en period av dålig ekonomi innan pengar började försvinna misstänkte man ingenting när man såg dystra siffror.

– Vi hade levt med en del frågetecken kring ekonomin sedan tidigare. Och när vi ifrågasatte något visade personen upp papper med missvisande information.

Rickard Markusson anser att föreningen i dag har lyckats med sitt viktigaste mål: Att inte låta det som hänt gå ut över barnen, ungdomarna eller verksamheterna.

– Vi har dragit lärdomar här som hela idrottsvärlden kan ha nytta av och jag tror att vi går i bräschen med att införa säkra system, säger han.

”Vill inte vara dumsnåla”

Ekerö IK har lagt ut bokföringen på en extern redovisningsbyrå som skickar rapporter varje månad.

Numera är det också omöjligt att betala en faktura utan att någon annan i föreningen sett och godkänt det.

– Det kostar, men vi vill inte vara dumsnåla. Det här är en smärtsam erfarenhet men nu har vi en ganska bra grund att stå på med bra resultat från 2020, tack vare hårt jobb.