Nu lämnar styrelsen för Medborgerlig Samling i Sollentuna – två veckor innan valet. Foto: Mostphotos

MED-styrelsen i Sollentuna avgår i protest

Tidigare idag kom besked att Ann Furugård utesluts av Medborgerlig samlings riksstyrelse. Nu avgår den lokala styrelsen i Sollentuna. – Jag mig helt bakom MED i Sollentuna, säger Robert Pettersson, ordförande i Väsby.

  • Publicerad 17:31, 23 aug 2018

Ann Furugård har anklagat regeringen för att ”sälja ut fosterlandet till araber” och liknat flyktingar vid grottmänniskor. Vilket låg till grund för beskedet tidigare idag om att hon utesluts ur Medborgerlig samling.

Har inte fått gehör

Men efter riksstyrelsen besked kontrar den lokala styrelsen i protest. Fyra styrelseledamöter avgår: Bo Hansson, Claes Lundberg, Simon Lundmark och Björn Jonsson. Kvar återstår en suppleant som inte varit tillgänglig och därför inte tagit ställning.

– Vi har försökt vara öppna för en dialog men har inte fått så mycket gehör så det har inte varit så mycket av en dialog att tala om. Riksstyrelsen för medborgerlig samling väljer att agera på ett mer burdust sätt och göra en hårdare tolkning av Ann Furugårds kommentarer än vad vi har gjort, säger Bo Hansson, fram tills idag ordförande i Medborgerlig samling.

Anna Danieli, andre vice ordförande för Medborgerlig samling kommenterar avhoppet i ett sms till Mitt i:

”Det är tråkigt, men vårt fokus nu är valrörelsen och att göra ett bra val.”

Nu ställer samtliga styrelseledamöter sina platser till förfogande och en ny styrelse kommer att väljas på ett extrainsatt möte. Men med två och en halv vecka till valet är utsikterna låga för att det kommer ske innan dess.

Rasism är ett svårt begrepp. Det handlar om hudfärg och ras och där passar inte grottmänniskor in

Bo Hansson

På vilket sätt har era tolkningar av Furugårds kommentarer skilt sig åt?

– De har precis som vi ansett att kommentarerna är nedlåtande men inte sagt att de är rasistiska. Ändå betraktar de det som så pass allvarligt att Ann (Furugård reds. anm.) ska uteslutas på en gång – utan att ge en förklaring.

Andra kandidater har varnats

– När andra personer i partiet har skrivit lika idiotiska uttalanden på Facebook, om det inte varit allvarliga anklagelser som handlat om rasism eller nazism, har personen först fått en varning. Om problemet fortsatt har personen uteslutits. Varför har Ann inte fått en varning?

Bo Hansson menar fortsatt att det inte är rasistiskt att likna flyktingar vid grottmänniskor, men nedlåtande.

– Rasism är ett svårt begrepp. Det handlar om hudfärg och ras och där passar inte grottmänniskor in.

Huruvida någon av ledamöterna kandiderar till styrelsen på nytt vet inte Bo Hansson.

– Det är till synes och sist en förtroendefråga för riksstyrelsen. Jag kan ta svåra beslut men då vill jag också ha en förklaring.

Ingen ny styrelse innan valet

Om de avgångna kandidaterna kan tänka sig att ställa upp igen – även om Ann Furugård inte välkomnas tillbaka kan Hansson inte kommentera.

– Det är för tidigt att svara på. Partiet kommer inte hinna kalla till lokal årsstämma innan valet, det är full upp med förtidsröstande och annat. Så tajmingen är sämsta tänkbara så att säga.

Jag vill vara tydlig med att jag fördömer Ann Furugårds uttalanden

Robert Pettersson (MED), ordförande i Väsby

I ett utlåtande skriver styrelsen för Medborgerlig samling i Sollentuna att ”anledningen är vår riksstyrelses beslut att utesluta Ann Furugård ur partiet – taget tvärs emot Sollentunastyrelsens beslut – utan föregående dialog och utan tydlig motivering från riksstyrelsen sida.

Vi uppfattar därmed att riksstyrelsen inte har förtroende för MED Sollentunas styrelse, trots upprepade initiativ till dialog från Sollentuna-styrelsens sida. Under sådana omständigheter ser vi inte att rimligt styrelsearbete kan fortlöpa.”

Ordföranden i Väsby stöttar grannkommunen

När Mitt i Upplands Väsby når Robert Pettersson (MED), ordförande för Medborgerlig Samling i Väsby, vill han först inte kommentera Sollentuna-styrelsens avhopp.

–  Detta kom som en nyhet och överraskning för mig, så har jag inga kommentarer att lämna till dig, säger Robert Pettersson.

Men ställer sig MED i Väsby bakom riksorganisationen eller bakom MED i Sollentuna?

– Som kommunpolitiker och ordförande för MED Upplands Väsby ställer jag mig helt bakom MED i Sollentuna. Tycker att hela ”affären” hade kunnat vänta till efter valet. Däremot vill jag vara tydlig med att jag fördömer Ann Furugårds uttalanden!