Han ledde MP i senaste valkampanjen också. Då fick Miljöpartiet två mandat och har sedan dess styrt kommunen tillsammans med M, C, KD och L.

– Vi är nöjda med det blågröna styret, det fungerar bra, säger Hällbom.

Han ser sig själv som en resonerande person som kan se förbi prestige och partifärg.

– Prestige leder aldrig framåt, men man kommer långt med vanligt mänskligt umgänge i politiken.

Hur har du förändrats som politiker?

– Jag tror att jag utvecklat umgängesformen, blivit bättre på att se hur beslut växer fram och att agera i rätt ögonblick, att lyssna av tjänstemännen för att hitta vägar fram.

Kenta Hällbom kom till Enköping 1988 från Årsta söder om Stockholm (”Jag är fortfarande Hammar­byare”, påpekar han) och gav sig in i partipolitiken 2011.

Tidigare hade han varit fackligt aktiv som ordförande­ för Lärarförbundet i Stockholm, han jobbade som förskollärare i 47 år, och i Afghanistankommittén (”Det blev jag när ryssarna gick in där”).

– Skolorna i Enköping är bra, men kan bli bättre, lärarna behöver mer resurser, de elever som behöver stöd ska få det och vi behöver fler och mindre förskolor, säger Hällbom.

Han är uppvuxen i ett naturreservat, Tyresta, och är en skogens man. Aktivi orienteringsklubben OK Enen och startade 1997 naturförskolan Kåsan.

Inte alls oväntat då att han ivrar för ett centrum och ett Myranområde med färre bilar och bättre möjligheter för gående och cyklister.

Vilka frågor kommer avgöra valet?

– Att väljarna har förtroende för dem man röstar på, samt utbildning, sjukvård, minskad segregation, till exempel.