En kopp kaffe. Miljöpartiets gruppledare Kenta Hällbom tog en cappuccino till kakan på konditori Drott. Han är en skogens och fackets man. Foto: Bengt Johansson

Med rötterna i skog och fack

Kenta Hällbom står överst på Miljöpartiets valsedlar i Enköping. – Nu ska vi visa att vi är de man kan lita på, att vi är seriösa, ärliga och uppriktiga, säger han över en kopp kaffe på Konditori Drott.

  • Publicerad 05:49, 20 jun 2022

Man kommer långt med vanligt mänskligt umgänge i politiken.

Han ledde MP i senaste valkampanjen också. Då fick Miljöpartiet två mandat och har sedan dess styrt kommunen tillsammans med M, C, KD och L.

– Vi är nöjda med det blågröna styret, det fungerar bra, säger Hällbom.

Han ser sig själv som en resonerande person som kan se förbi prestige och partifärg.

– Prestige leder aldrig framåt, men man kommer långt med vanligt mänskligt umgänge i politiken.

Hur har du förändrats som politiker?

– Jag tror att jag utvecklat umgängesformen, blivit bättre på att se hur beslut växer fram och att agera i rätt ögonblick, att lyssna av tjänstemännen för att hitta vägar fram.

Kenta Hällbom kom till Enköping 1988 från Årsta söder om Stockholm (”Jag är fortfarande Hammar­byare”, påpekar han) och gav sig in i partipolitiken 2011.

Tidigare hade han varit fackligt aktiv som ordförande­ för Lärarförbundet i Stockholm, han jobbade som förskollärare i 47 år, och i Afghanistankommittén (”Det blev jag när ryssarna gick in där”).

– Skolorna i Enköping är bra, men kan bli bättre, lärarna behöver mer resurser, de elever som behöver stöd ska få det och vi behöver fler och mindre förskolor, säger Hällbom.

Han är uppvuxen i ett naturreservat, Tyresta, och är en skogens man. Aktiv
i orienteringsklubben OK Enen och startade 1997 naturförskolan Kåsan.

Inte alls oväntat då att han ivrar för ett centrum och ett Myranområde med färre bilar och bättre möjligheter för gående och cyklister.

Vilka frågor kommer avgöra valet?

– Att väljarna har förtroende för dem man röstar på, samt utbildning, sjukvård, minskad segregation, till exempel.

Kenneth Hällbom är gruppledare för Miljöpartiet
i Enköping. Han står också överst på partiets valsedel
i Enköping.

Bor: Lillsidan.

Ålder: 71 år.

Familj: Hustru och tre vuxna­ barn samt barnbarn.

Yrke: Pensionär, före detta förskollärare.

Politisk erfarenhet: Fem år som gruppledare för MP, tidigare­ ordförande. Har varit fackligt aktiv inom Lärarförbundet­.

Brinner för: Skogen, utbildning och feminismen.

Visa merVisa mindre

Han söker lugnet vid vattnet

Nyheter Lars Wistedt står överst på Sverigedemokraternas valsedlar i kommunen. – Vi siktar på att ta plats i en styrande allians, berättar han över en kåsa te vid Haga Brygga.måndag 4/7 13:34