Med rätt att nörda

Möt söderorts egen nördkung. Tommy Johansson basar för föreningen Nerdevents och roar sig med saker som att klä ut sig eller spela brädspel. Nu hoppas han att fler ska släppa fram sin inre nörd.

  • Publicerad 17:07, 12 sep 2016

Tommy Johansson är 39 år, har ett seriöst jobb, en fru och en ettårig son. Det hindrar honom inte från att, så ofta han kan, klä ut sig till Ghostbuster eller svinga ett riddarsvärd i glada nördars sällskap. Som ordförande för föreningen Nerdevents brinner han för aktiviteter som mindre lekfulla personer kanske fnyser åt.

– Tidigare ansågs man lite löjlig. Nu är det populärt att visaatt man gillar tv-spel eller andra nördiga aktiviteter. I och med tekniken har det kommit fler spel som tilltalar många och cosplay har också blivit väldigt stort, konstaterar han.

Hans egen karriär som nörd började på västkusten i 20-årsåldern. Helt uppslukad av dataspel var han med och bildade en spelförening.

Nuvarande förening, Nerdevents, är liten men livaktig. Enligt hemsidan ägnar de sig åt spel, cosplay och fantastik – och åt att främja nördkulturen i allmänhet. Brädspelsdagar, nördloppis och den årliga kryssningen Nerds on Water är några av arrangemangen. Sci Fi-convent, Pride och Zombie Walk är också högtider som Tommy och hans kompisar sällan missar.

– Kryssningen är årets höjdpunkt. Inom fem år hoppas vi att hela båten ska vara full av cosplayande nördar, säger han.

Tommy Johansson beskriver sig själv som extremt social och duktig på att organisera, så det var knappast en slump att han blev föreningens ordförande.

Det finns väl annars en bild att en nörd är någon som inte funkar så bra socialt. Hur ser du på det?

– Det ligger helt klart något i det. Det finns mycket social fobi inom våra kretsar. En kille kom med sina masker på sig och villeinte visa ansiktet, men han fick en sån kick av att vara med så nu vågar han ta av sig masken.

Livet som nörd underlättas av att Tommy Johanssons fru delar hans intressen – hon är Nerdevents kassör. Hemma i lägenheten i Stureby vimlar det av prylar som signalerar fantasy och lek. Men frågan är vem som får leka nu när paret har en ettårig son?

– Nej, nu när jag har fått en egen liten Pokémon att ta hand om har jag fått trappa ner lite, säger Tommy Johansson.

Läs mer om föreningen på nerdevents.se

Fakta

Testa dig med Tommys nördquiz

Är du en potentiell nörd? Tommy Johanssons quiz testar dina grundläggande kunskaper.

1. Vad är en D20?

2. Mario och Luigi är två kända bröder, men vad heter de i efternamn?

3. Vad heter hjälten i legenden om Zelda?

4. Vad heter den mest kända Pokémon figuren?

5. Vilket världskänt spel är skapat av svensken Markus ”Notch” Persson?

6. Vilket yrke är Peter Venkman, Egon Spengler, Winston Zeddemore och Ray Stanz mest kända för?

7. Vad heter pojken som överlevde?

8. En annat världskänd spelserie är skapat av Stockholmsföretaget DICE. Vilken spelserie?

9. Jean-Luc Picard och James T Kirk är kaptener, vad heter skeppet de styr?

Svaren hittar du i Mitt i Söderorts papperstidning.

Visa merVisa mindre