”Jag jobbar med att lära ungdomarna att sätta gränser, att säga stopp till det som känns dåligt och ja till det som känns bra”, säger Gabriel Tshidimu. Foto: Sacharias Källdén

Med fotbollen som vapen mot kriminalitet

Redan som tonåring förstod Gabriel Tshidimu att självkänsla är grunden för ett liv fritt från kriminalitet. Idag jobbar han med att stärka unga i Vårby.

  • Publicerad 13:44, 18 sep 2020

Vad föreningslivet kan göra för ungdomar på glid var något Gabriel Tshidimu hade koll på redan som tonåring. Själv hade han både räddat andra och blivit räddad själv, av kraften i ett troget nätverk.

15-åriga Gabriel hade gjort en stor resa. Från att ha levt i lyx i Kongo, med en pappa som var toppadvokat, stod familjen tomhänta i en förort till Toronto i Kanada.

– Du startar ett nytt liv från botten. Med föräldrar som går från att vara högsta chef till att städa toaletter. Vi var tvungna att lämna Kongo på grund av kriget, säger Gabriel Tshidimu.

Men familjen tog snart stora, snabba kliv, och Gabriel snappades upp av föreningslivet.

– De såg mig och de plockade upp mig. Jag klättrade och klättrade. Mitt självförtroende bara växte. Jag skulle bli fotbollsstjärna. Men först startade jag en studio.

”Been there, done that!”

Gabriels liv expanderade, men han såg hopplöshet och strul bland många av sina vänner. Han sökte stöd från staten. 15 år gammal öppnade Gabriel en musikstudio och en fritidsgård, och ledare på stället blev hans vänner.

Så när Gabriel fick frågan om han ville delta i ett initiativ för att skydda unga Vårbybor från att dras in i kriminalitet kände han sig mogen för uppgiften.

– Been there, done that, kände jag. Och jag vet att det funkar!

Ett stipendium hade tagit honom till Sverige för att spela fotboll, och när han skulle åka hem bad Frälsningsarmén honom att stanna. Sedan fem år tillbaka håller han nu till på fotbollsplanen och i Frälsningsarméns lokaler i Vårby gård.

– Det är den häftigaste resan att se det hända. När en ungdom förstår att han eller hon är viktig. Hur självförtroendet bara växer. Då går det rakt uppåt sedan. Jag har sett många drömmar starta här.

Viktigt åldersspann

I projektet Fotball For All, FFA, håller Gabriel fotbollsträningar för unga. Efteråt samlas spelarna i ett slags vardagsrum som de själva inrett för att ha ”Life class”. De pratar livsfrågor – det sociala, det praktiska och det existentiella. Tanken är att nå de unga tillräckligt tidigt.

Kraften i ett nätverk. ”En ungdom behöver få känna att han eller hon är sedd och har ett nätverk”, säger Gabriel. Foto: Sacharias Källdén

Enligt Gabriel finns det en lucka som betyder allt för ungdomarnas framtid – den mellan 12 och 16 år.

– Vi bygger ett community här, med nya vänner och förebilder. Du kan stanna kvar i programmet i fem år, och efteråt kan du fortsätta och bli ledare.

Det sista ungdomarna behöver är korta program som får dem att känna att vuxna inte stannar kvar, menar Gabriel Tshidimu.

– Det börjar med ögonkontakt: ”Jag ser dig.” Först kanske de skojar bort det. Då säger du okej, vi tar en promenad. Det handlar om att bygga relationen. Under de första sex månaderna bygger du bara en relation. När de ser att du finns kvar blir det något annat.

”Livet är utveckling”

Ungdomar som stannar i programmet och går ut när de är 17 år väljer sin väg från en helt en annan position sedan, när de fyllt 18, enligt Gabriel.

– De har självförtroende. Då vill jag att de går vidare och hittar sina vägar. Och titta bara vart de hamnar!

Gabriel pekar på Ismet Cakir, en av ungdomarna som gått i FFA i 4 år. Idag tränar Ismet pojkar som spelar i Hammarby.

– Min dröm är att bli fotbollstränare och snickare, eller domare. Jag ska utbilda mig till det, säger Ismet.

Gabriel ler stort och stolt:

– Jag har fått chansen att utvecklas, utvecklas, utvecklas. Jag ville ge tillbaka. Livet är utveckling. Alla människor behöver få känna att de växer.

Gabriel och Ismet har båda hållit till här på fotbollsplanen i flera år. Foto: Sacharias Källdén

Frälsningsarméns fritidsgård i Vårby är för det mesta öppen. Foto: Sacharias Källdén

Fotball for All (FFA) Global

Alla deltagare får en egen mentor.

Varje vecka deltar de unga i ”Life class”, där livets frågor diskuteras. Gabriel bjuder ofta in gästföreläsare.

Deltagarna tränar tillsammans med Korpen Huddinge/Botkyrka. För ungdomar som visat sig mogna hittas etablerade fotbollsklubbar för dem att träna med.

Programmet jobbar med ungdomarnas utveckling på fyra områden: sportsligt, akademiskt, socialt och existentiellt.

FFA Global är en internationell organisation med syfte att nå ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet, droger, utanförskap och marginalisering.

Visa merVisa mindre

Igång just nu

Drop in-fotbollen, som sker i samarbete med H.A.N.G., är öppen för alla ungdomar 13–19, är igång 18.30–20 varje dag.

Grundskolelever i Vårby är välkomna på fotbollsträning 15–17 varje dag, på cheerleading 15–17 tisdagar och onsdagar, och på basket samma tid måndagar, tisdagar och torsdagar.

Alla är välkomna att till Frälsningsarméns fritidsgård, men filosofin "vilar på kristen grund", säger Gabriel. Foto: Sacharias Källdén