Med exakt gehör för tonen

Kungsholmsbon Wieslaw Jarzebowski är en av Stockholms sista blinda pianostämmare. Ett statusyrke förr – i dag har tekniken gett synskadade fler möjligheter, enligt honom.

  • Publicerad 14:12, 9 feb 2015

Wieslaw Jarzebowski tar fram stämgaffeln ur väskan och slår an en ton. Sedan jämför han med det gamla pianot framför honom och lyssnar koncentrerat.

– Det är i det närmaste rätt, men det fattas en liten, liten aning, säger han och vrider lätt på stämnyckeln.

I dag har pianostämmarbranschen mer och mer tagits över av stämapparater. Men Kungsholmsbon Wieslaw Jarzebowski tillhör det gamla gardet – de som stämmer helt och hållet med öronen.

– Vi kunde höra exakt vem som stämt pianot förr. De fick sin egen personlighet. I dag är det lite stelare.

Även om han velat använda sig av stämapparater hade det inte gått, eftersom Wieslaw är blind sedan födseln och bara ser ljus och mörker.

Förr var pianostämmare ett statusyrke för synskadade, berättar han. Av Stockholms ungefär 50 aktiva stämmare finns i dag bara två stämmare kvar som inte ser, enligt Wieslaw.

– Förr blev blinda korgmakare eller bortstbindare. Det fanns inte så många alternativ. Men för att stämma ett piano behöver man inte se så mycket. I dag har tekniken och hjälpmedlen blivit fler vilket gett möjlighet till utbildningar och karriärer.

Hans egen resa började på gymnasiet. Wieslaw drömde om att bli en stor pianist, då hans egen pianostämmare – också synskadad – föreslog att han skulle pröva yrket.

Wieslaw Jarzebowski utbildade sig till stämmare på Tomtebodaskolan i Solna, ett internat för synskadade som i dag – ­efter en rad omorganisationer – huserar på Campus Konradsberg på Kungsholmen.

– Det första pianot tog fem timmar att stämma. Det tog två år att komma upp i hastighet.

Efter skoltiden fick han jobb i en pianoaffär. Den bästa skolan för att bli en effektiv och duktig stämmare, enligt honom.

– Jobbet gick ut på att gå runt i affären och stämma pianon hela dagarna.

I dag tar yrket som pianostämmare Wieslaw till många olika miljöer. Samma vecka som Lokaltidningen Mitt i besökte honom stämde han ett sjukhuspiano och en flygel på Israels ambassad. Han besöker också mängder av Stockholmare och Kungsholmbor.

– En del har inte stämt på 15 till 20 år. Folk blir så glada när det sedan låter bra. Då brukar jag spela lite för dem, säger Wieslaw vars favoritmusik är pianisten Jan Johanssons tolkningar av svensk folkmusik.

Enligt honom varierar det hur stockholmarna tar hand om sina pianon. Ibland har det gått så långt att en stämning inte räcker. Då kan det krävas reparation och bli riktigt dyrt.

– Sköter man om sitt piano och stämmer det då och då blir det roligare, säger han.

Fakta

Stäm ditt piano varje år

Placera instrumentet där det utsätts för så små temperatur- och luftfuktighetsförändringar som möjligt.

Undvik drag från fönster, direkt solljus eller att ställa pianot vid värmeelement och öppna spisar.

Vatten eller andra vätskor ska inte finnas i instrumentets omedelbara närhet.

Stäm det minst en gång om året.

Källa: Sveriges pianostämmare och teknikförening

Visa merVisa mindre