Egentligen kunde berättelsen om Anders Åhrlin ha slutat redan 1951, när ett jaktplan störtade bara hundra meter från platsen där den sexårige pojken hade lekt någon minut tidigare.

Då hade tusentals människor på Afrikas landsbygd aldrig fått sina glasögon. Kommunpolitikerna i Norrbotten kunde ha deppat vidare i ensamhet efter kraschade Stålverk 80, och Bålstas Bästa hade inte donerat nära en kvarts miljon till lovande ungdomar i Bålsta.

Vad mer hade inte hänt? Jo, Sven Tumba hade fått se sig om efter en annan mentor.

Och fler än hundra optiker hade fått klara sig utan den butiksägda kedjan KlarSynt.

Mycket historia och sanna berättelser. Var ska vi börja? Möjligen med kraschade Stålverk -80 som skulle ha blivit Norrbottens största industrisatsning någonsin.

– Bara något år tidigare vägrade jag flytta till Detroit och hoppade därmed av jobbet som utvecklingsansvarig på ett dataföretag. Blev egen konsult istället.

Ett av de första uppdragen var att försöka blåsa liv i den falnade framtidstron hos Norrbottens kommunpolitiker när sufflén Stålverk 80 sjunkit ihop. Därefter förflyttar vi oss nästan 90 mil från Luleå till Bålsta. Från järn till andra bullar.

– Första gången jag kom hit var under den ekonomiska krisen -92. Några affärsbanker hade gett mig uppdraget att se vad som kunde göras med företag i konkurs.

Positiva människor

Eller sopa upp smulorna. Just här efter Bålstabagar´n med café Valhall. Men Anders Åhrlin jäktade strax vidare.

– Jag hann väl i alla fall se mig om, tänkte att Bålsta är ett fint samhälle, med positiva människor. Här kunde man bo!

Just den detaljen kom att dröja 25 år. Anders hamnade på andra platser i andra sammanhang.

– Som konsult hade jag jobbat med att datorisera Pressbyråns tidningsreturer, och kommit underfund med att återförsäljares inköp borde centraliseras mot målet att pressa leverantörernas priser.

Anders fick så ännu en av sina många idéer:

– Måste finnas fler branscher där makten kunde flyttas från distributör till detaljist. Fastnade för optikerna, som antingen var helt fristående utan inflytande i grossistledet, eller inlemmande i kedjor som styrde det mesta.

Klarsynt av Anders Åhrlin. Kedjan, som Anders organiserade fick nämligen namnet KlarSynt.

– Jag steg av som VD efter ett antal år när antalet ägarföretag med råge passerat hundra och jag skaffat mig en egen butik. Och det råkade vara i vackra Bålsta.

Samlar in glasögon

Anders Åhrlin är inte optiker. På firma Bålsta Optiks visitkort står titeln verksamhetsansvarig.

– Optiker är min fru Ann-Mari, som jag träffade genom KlarSynt när hon och en väninna drev en butik i Solna.

Bålsta Optik har numera adress Centrumstråket 11. Den uppmärksamme flanören har säkert sett att lokalen är upplyst också många kvällar, för att inte säga nätter.

– Vi samlar in begagnade glasögon, mäter upp dom, systematiserar, kategoriserar, packar dem i lådor för att ta med till landsbygdens folk i Tanzania och Kenya.

Mycket i den vägen är Sven Tumbas ”fel”. Eller ännu mer Porsche-fantasten David von Schinkel på Tidö slott. Svårt att hänga med i svängarna. Rallysvängarna, för att vara exakt. Det handlar om Safarirallyt.

Men hur kommer Sven Tumba in i bilden?

– Jag var mentor för Sven Tumba under hans sista tjugo år. Hans stiftelse drev fem stora skolor i Sydafrika som vi döpte till Sports For Education. Ungdomarna behövde inte enbart att få gå i skolan. Vi försökte också göra något åt andra brister, där vi upptäckte att glasögon ofta var en sådan.

Tillsammans med kompisen, idésprutan och Porsche-fantasten David von Schinkel, sydde Anders Åhrlin ihop alla delar till ett svenskt superteam i Safarirallyt 2015, 2017 och 2019 under namnet Race4Health (Race For Health) - med förare som Stig Blomqvist och Rickard Göransson i stallets 911:or. Porsche alltså.

– Vid varje stopp dukade jag och hustru Ann-Mari upp vår utrustning för syntest. Långa köer av väntande unga och gamla. Mer än 2000 insamlade glasögon fick nya innehavare, och det under varje rally genom Tanzania och Kenya.

Ett stort antal av dessa bågar har tidigare burits av bålstabor. Andra har kommit i kartonger från Liseberg i Göteborg, där berg-och dalbanan kräver sin tribut i form av tappade glasögon.

Själv slår Anders Åhrlin sig inte till ro, trots 75 år fyllda. Bildminnen från alla projekt är samlade i en pärm med titeln:

”Att sätta punkt är inget avslut. Bara en början på något nytt”.