McDonald’s väntar på godkännande

McDonald’s hoppas öppna upp i Bålsta om mindre än ett år. Företaget menar att bollen ligger hos kommunen.

  • Publicerad 12:33, 27 nov 2020

Ett och ett halvt år har passerat sedan det blev känt att McDonald´s skulle öppna upp en restaurang i Håbo kommun. Kommunstyrelsens ordförande Lotta Grahn Elg sa så här till Mitt i i juni 2019.

– Det är jätteroligt att de är intresserade. Ungdomarna i kommunen kommer bli lite gladare och lite mättare.

– De är en av världens största ungdomsarbetsgivare. De tror att det kommer handla om en femtio till sjuttio arbetstillfällen. De är skickliga på att Integrera människor och är inte rädda att ge chansen till sådana som stått utanför arbetsmarknaden eller som ännu inte haft sitt första jobb.

Politisk enhet

Hon kunde också meddela att det fanns en politisk enighet kring att låta restaurangkedjan öppna i Bålsta och att det skulle gå fort när när bygget väl satte igång. Sex månader från påskrift på ett avtal till öppnandet. Trots detta är det nu i november 2020 ännu ingenting klart. Nyligen ställdes frågan i en Facebookgrupp:

Har McDonalds dragit i gång sitt bygge vid rondellen vid ICA?

Svaret på den frågan är nej. Så varför dröjer det? Andreas Larsson företagets etableringschef i Sverige svarar:

– Vi väntar på kommunens godkännande av detaljplan för området, den har försenats i omgångar. Vi väntar nu på att alla förutsättningar ska vara klara och godkända från kommunens håll innan vi kan ge ett närmare besked om tidsplan. Vår ambition är att kunna öppna restaurangen under andra halvan av 2021, men då krävs det ett beslut från kommunen inom kort.

Det som uttrycktes i juni 2019 gav fick det att låta som att det var klart och att det snarare var en fråga om när. Håller ni med?

Vi har hela tiden haft och har fortfarande ambitionen att öppna en restaurang i Bålsta och hade gärna redan varit igång. Vår uppfattning är att det är klart och att vi kommer att öppna restaurangen under andra halvåret 2021, men för det krävs att kommunen godkänner detaljplanen för området.

Påverkar inte planerna

Nyligen kunde Mitt i berätta om hur hamburgerkedjan bygger för en ny restaurang i Brunna. Detta ska dock inte påverka planerna för Håbo, menar Andreas Larsson.

– McDonald’s i Sverige är i en kraftig expansionsfas och planerar för att öppna 30 – 40 restauranger de kommande fem åren. Vår ambition är att Bålsta ska vara en del av den expansionen och det största, och enda hindret, är att det saknas ett beslut gällande detaljplanen från kommunens sida. När det kommer så är vi beredda på att dra igång för att kunna öppna under andra halvåret 2021.

McDonald´s i Sverige

Sveriges första McDonald’s-restaurang öppnade på Kungsgatan 4 i Stockholm den 27 oktober 1973. Då kostade en Big Mac 4,75 kr och potatisen skalades och skars till pommes frites i källaren på restaurangen. 45 år senare är man Sveriges största restaurangkedja och Sveriges mest besökta restaurang. McDonald’s har 12 000 medarbetare, en omsättning om över 5 miljarder kronor och över 400 000 gäster serveras dagligen på någon av landets ca 210 restauranger.

Fakta: McDonald´s

Visa merVisa mindre

”Avlasta Granhammarsvägen oavsett”

Så ska trafikökningen hanteras i Upplands-Bro Det råder politisk enighet om att Granhammarsvägen måste avlastas med en ny anslutningsväg mellan Kockbacka trafikplats och Brunna logistikområde.fredag 26/2 17:16