Räddningstjänsten kunde inte rädda restaurangen från lågorna utan lät den brinna ner till grunden. Foto: Christian Lärk

McDonalds i Årsta nedbrunnet – rök spreds över Stockholm

En stor brand härjade i en McDonaldsrestaurang i Årsta natten till fredag. Rök syntes över stora delar av Stockholm, och räddningstjänsten kunde inte rädda byggnaden. Ingen ska ha befunnit sig i lokalen när branden startade.

  • Publicerad 07:36, 4 sep 2020

Det var vid klockan 02, natten till fredag, som branden startade i Mcdonaldsrestaurangen intill Årstafältet i söderort. Rök spred sig och syntes från flera håll i Stockholm.

Räddningstjänsten arbetade under natten med släckningsarbete, men kunde inte rädda byggnaden som fick brinna ner till grunden.

– Det brann i takkonstruktionen. Vi försökte göra en släckningsinsats men lyckades inte och fick en fullt övertänd fastighet inom en halvtimme. Den var utom räddning. Nu är det bara en glödhög kvar, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvar till DN.

Polisen har spärrat av platsen. Där restaurangen tidigare låg syns bara en rykande hög av bråte. Foto: Christian Lärk.

Bensinmack precis bredvid

På fredagsmorgonen är platsen fortsatt avspärrad i väntan på att polisen ska kunna göra en teknisk undersökning. Två brandbilar, en handfull brandmän, en polis och en väktare är kvar på platsen.

På fredagsmorgonen brann det fortfarande i resterna som är kvar av byggnaden. Foto: Christian Lärk.

Den obemannade bensinmacken ST1 ligger precis bredvid restaurangen, men verkar ha klarat sig från skador förutom enstaka sotstänk. Foto: Christian Lärk.

– Jag cyklade förbi vid halv elva i går kväll. Det regnade, var mörkt och tomt inne på restaurangen. Det var väl 1,5 timme innan stängning. Jag brukar äta här ibland, men igår ville jag bara hem, säger Jonas Eng från Stureby.

Några timmar efter att Jonas gått och lagt sig väckte hans vän Daniella honom med ett sms på morgonen: ”McDonalds har brunnit ner”.

– Det är en rätt typisk drive in-Mcdonalds, rätt många svänger förbi med bilen, säger Daniella.

Jonas Eng och Daniella Backlund med son framför röken där Mcdonalds brunnit ner. Foto: Christian Lärk.

– Det är lite anmärkningsvärt att bensinmacken ligger så väldigt nära restaurangen, säger Jonas.

Enligt polisen var restaurangen stängd när larmet kom och det finns inga uppgifter om att någon skadats eller befunnit sig i lokalen när branden började.

Det är fortfarande oklart hur branden började.

Brandmän ser på när det sista av byggnaden får brinna ner till grunden. Foto: Christian Lärk.