För kvinnor. Christer Karlsson från Bålsta samlar motorcyklister för att köra mot våld mot kvinnor. Foto: Bengt Johansson

MC-kortege för att stoppa våldet mot kvinnor

Snart rullar motorcyklarna för att stoppa våldet mot kvinnor. Christer Karlsson från Bålsta bestämde sig för att dra ihop ett gäng bikers som ville ta ställning mot våldet kvinnor utsätts för världen över.

  • Publicerad 16:05, 19 maj 2018

Den 25 maj är det dags för Orange Day MC-kortegen att rulla igenom Sverige. Det är en manifestation mot våldet mot flickor och kvinnor och arrangeras av Upplev Norrköping till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige. Kortegen kör officiellt i två sträckor. Från Helsingborg i söder samt Borlänge längre norrut, mot Norrköping. Under kortegen kör många bikers klädda i orange.

Christer Karlsson tänker ta sin motorcykel, en Triumph Trophy SE på 1200 kubik upp till Stockholm för att därifrån leda ytterligare kortegen ner till Norrköping för manifestationen Orange Day MC.

– Jag fick kontakt med arrangören Maria Andersson i Orange Day MC:s grupp på Facebook och bad om att få dra ihop ett gäng ifrån Stockholm, säger Bålstabon.

Resan går till Norrköping

Det blir en samling vid Järva Krog och sedan går resan längs med småvägar ner via Linköping och så småningom då till Norrköping.

Att köra långt på motorcykel är ingen större utmaning för Christer Karlsson. När han lämnar sitt hus den 25 maj är det bara början på en resa som bland annat ska ta honom hela vägen till Aten innan han rullar hemåt igenom Europa där det bland annat blir ett stopp i Österrike.

– 1200 mil blev det förra året så vi får se hur många det blir i år. Jag är pensionär nu så det är inget som behöver locka hem mig.

Men innan dess blir det alltså en resa för en god sak.

– Det känns mycket bra. Det är en otroligt viktig manifestation med tanke på hur illa behandlade kvinnor och flickor blir runt om i världen, både i krig och fred. Även inom äktenskap och i samboförhållanden så jag tror att det är jätteviktigt att uppmärksamma det här.

– Det är inte bara att åka det här, utan det handlar om att man ställer upp för kvinnors rätt.