Smaska säkert. Matgäster måste hålla avstånd. Foto: Trullsa/Mostphotos

Max minimerar sittplatser efter kritik

Max hamburgerrestaurang i Enköping har minskat antalet sittplatser efter kritik från kommunens livmedelsinspektör. Detta för att gästerna ska kunna hålla avstånd och minska risken för smittspridning.

  • Publicerad 10:13, 15 jan 2021

Självklart har vi tagit till oss av synpunkterna.

Att hindra och minska smittspridningen av covid-19 är ett stort allmänt intresse. En mycket betydelsefull del i att hindra och minska smittspridningen är att undvika trängsel. Miljö- och byggnadsförvaltningen i Enköpings kommun utförde därför den 5 januari 2021 en kontroll av Max hamburgerrestaurang i Enköping.

Otillräckligt avstånd

Vid kontrollen konstaterade miljö- och byggnadsförvaltningen att möbleringen inte var tillräckligt anpassad i serveringen. Avståndet mellan borden var inte minst en meter. Vidare fanns det flera bord där det gick att sitta fler än fyra personer.

Vid besöket var det även trångt mellan gästerna vid självbetjäningsautomaterna. Automaterna stod för nära varandra vilket gjorde att gästerna inte hade möjlighet att hålla avstånd till varandra när de beställde.

Den 7 januari beslutade Enköpings kommun om ett föreläggande enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Erik Filén, presskontakt hos Max, meddelar att bristerna nu är åtgärdade.

– Självklart har vi tagit till oss av synpunkterna och har åtgärdat i enlighet med dem, vilket innebär att vi spärrat av fler sittplatser och stängt av expresskassor, meddelar han.

Uppfyller nu kraven

Vid ett nytt besök den 14 januari konstaterade kommunens inspektörer att restaurangen nu uppfyller kraven på smittskyddsåtgärder.

Erik Filén menar att företaget är noga med att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och har gjort så sedan mars.

– Sedan tidigare har vi exempelvis värdar på plats som hjälper gäster att hitta sittplatser och underlättar att hålla avstånd vid behov. Vidare finns tydlig skyltning på restaurangerna där bordssektioner plockats bort helt, meddelar han.

Mobilbeställning till bilen

Erik Filén tillägger att Max jobbat för att undvika trängsel på flera sätt, så som att erbjuda beställning via en mobilapp och bilservering.

– På så sätt kan gäster beställa direkt via sin telefon och sedan få maten utburen till bilen. För gäster som vill äta på plats går det att beställa mat direkt från bordet via en QR-kod och få sin mat serverad vid bordet, meddelar han.

Max är inte det enda företag i Enköping som fått kritik för att gästerna inte kunnat hålla tillräckligt avstånd. Åtminstone tre andra restauranger och ett kafé har fått liknande synpunkter från kommunens inspektörer.

Smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Den som driver ett serveringsställe ska vidta lämpliga åtgärder för att trängsel ska kunna undvikas på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till.

Lämpliga åtgärder för att undvika trängsel kan exempelvis vara att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme, markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra, begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället, och använda alternativa lösningar till köer.

Visa merVisa mindre

Max

Max drivs av familjen Bergfors med Richard och Christoffer Bergfors som koncernchef och vice koncernchef. Deras far, Curt Bergfors är arbetande styrelseordförande. Med en omsättning på 3,5 miljarder kronor är Max Sveriges näst största burgarkedja. Det finns 126 restauranger i Sverige.

Det finns även sex restauranger i Norge, varav två genom franchiseverksamhet. Även i Polen, Danmark och Egypten (!) finns restauranger via franchiseverksamhet.
Källa: Max hemsida

Visa merVisa mindre

Tidigare mordförsöksmisstänkt kvinna frias

Nyheter Den unga kvinna som suttit häktad för mordförsök sedan i mitten av januari har släppts på fri fot.fredag 26/2 14:01

Stöld för 400.000 i Fjärdhundra

Nyheter Polisen misstänker att en internationell liga slagit till i Fjärdhundra. Utrustning värd 400.000 kronor har stulits ur en grävmaskin. Polisen vädjar om att få in vittnesuppgifter.fredag 26/2 13:44