Svensk mästare. Max Österberg från Hemmesta. Han tävlar för Gustavsbergs orienteringsklubb. Foto: Henrik Österberg

Max är svensk mästare – för andra året i rad

Max Österberg, 16, från Hemmesta försvarar sitt SM-guld och är därmed bäst i Sverige i sin åldersgrupp på sprintorientering, för andra året i rad.

  • Publicerad 14:19, 21 sep 2022

Förra året sprang han i Falköping, i år blev det gator och torg i Högdalen i södra Stockholm.

Med en snitthastighet på fyra minuter per kilometer och rätt på alla 20 kontroller försvarade Max Österberg, 16, sin titel som svensk mästare i sprintorientering i åldersgruppen 15–16 år nyligen.

Grattis! Berätta om din gren, sprintorientering.

– Det är orientering i stadsmiljö, alltså man springer på gator och bland hus. I år blev det en tre kilometer lång bana i centrala Högdalen. Det är mer tekniskt svårt och mer intensivt än att orientera i skogen, eftersom det blir lite som en labyrint, och går fortare. Men jag gillar det, då får jag springa på lite och det är kul.

Vilka är dina styrkor?

– Löpningen. Jag har alltid sprungit för att jag tycker att det är kul, och tävlar även i det, så jag har fått ganska bra träning där. Det hjälper mig mycket när jag orienterar.

Varför orientering?

– Det är problemlösning medan man springer och jag tycker båda sakerna är roliga, så kombinationen passar mig perfekt. Det är mycket fokus och planering, och det är kul.

Vad har du för mål framåt?

– Att bli så bra som möjligt på tekniken och löpningen inom orientering. Det mest långsiktiga målet är att bli bäst av alla, alltså världsmästare.

Svensk mästare. Max Österberg från Hemmesta. Foto: Henrik Österberg