Fakta

Skilda åsikter

Några av kommentarerna till Mitt i:s artikel om den indragna hållplatsen:

”Norra sköndal är verkligen en stoppkloss. Ju färre bussar som behöver stå i kö där på morgonen desto bättre. Jag hoppas att det planeras en rejäl utbyggnad av själva hållplatsen.”

”De kan ju passa på att bredda vägen mot Hökis så att bussfilen kan ligga på sidan av såsom andra partier på Örbyleden för maken till köfrämjande bussfil har jag aldrig varit med om.”

”För Trollbäcksbor är det totalt värdelöst.”

”Självklart ska bussen stanna vid Norra Sköndal så vi som kommer från Haninge Trollbäcken kan åka med den linjen.”

”Väntar fortfarande på genidraget att ha direktbussar till Skarpnäcks T-bana istället. Snabbare ankomst till T-bana + mindre bussar på Nynäsvägen + mindre trängsel på Gullmarsplans perronger = vinst för alla.”

”Det är ju redan kö vid Norra sköndal…. bra beslut med tanke på trafiken.”

”Dåligt!!!!”

”Bra beslut tycker jag. Då går det snabbare att komma till Telefonplan.”

”Finns ju andra bussar som stannar där så vad gör det för skillnad om EN buss inte stannar 🤔 känns lite onödigt att bli irriterad över ärligt talat.”

”Superbra att den inte stannar där så det går snabbare för oss att pendla.”

Källa: Facebookgruppen Aktuella händelser i Tyresö
Visa merVisa mindre

Mattsson (S) om indragna hållplatsen: ”Helt oförståeligt”

På söndag startar den nya busslinjen mellan Tyresö och Telefonplan. Det politiska styret i Tyresö kritiserar att bussen inte kommer att stanna i Norra Sköndal. – Jag förutsätter att beslutet omprövas, säger Anita Mattsson (S).

  • Publicerad 09:49, 13 dec 2019

Syftet med den nya linjen 803 är att avlasta den hårt trafikerade terminalen vid Gullmarsplan.

Tidigare var planen att bussen skulle stanna i Norra Sköndal. Det kommer den inte att göra, som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit.

Hållplats indragen på nya busslinjen från Tyresö

SL hänvisar bland annat till trafiksäkerheten och att det finns ett kapacitetsproblem vid hållplatsen men menar också att syftet med linjen skulle begränsas av ett stopp i Norra Sköndal.

– Skulle den stanna där skulle en stor del av utrymmet på bussen tas upp av resenärer som inte vill åka på tvären, utan vill byta vid Norra Sköndal för att resa mot innerstan, har Elin Lindström, presskommunikatör på SL, sagt till Mitt i.

Människor från Trollbäcken eller Östra blir förbiåkta

Tyresös politiska styre – L, S och MP – kritiserar beslutet.

– Det är helt oförståeligt. Norra Sköndal är en knutpunkt och en jätteviktig del i kollektivtrafiken för oss Tyresöbor. Att planera helt nya linjer för att förbättra framkomligheten utan att inkludera Norra Sköndal är minst sagt märkligt, säger Anita Mattson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Ny busslinje Telefonplan-Tyresö startar i december

Hon förutsätter att beslutet omprövas.

– Nu kommer den nya busslinjen inte att kunna serva hela kommunen, när människor från Trollbäcken eller Östra blir förbiåkta.

Hållplatsen ska byggas om

Trafikverket ska bygga om hållplatsen, men SL har tidigare uppgett för Mitt i att det inte kommer att öka kapaciteten nämnvärt.

–Entreprenören som kör linjen, har räknat med att den skulle rymmas, och det borde SL lyssna på. Samtidigt måste ombyggnaden av Norra Sköndal ta höjd för fler bussar när Tyresö växer, och fler ställer om från bilåkande till kollektivtrafik, säger Marie Åkesdotter (MP) i samma pressmeddelande.

Fakta

Här stannar bussen

Tyresö centrum

Bollmoraberg

Töresjövägen (endast i riktning mot Telefonplan)

Bergfoten (endast i riktning mot Tyresö centrum)

Masten

Söndagsvägen

Hökarängen

Stallarholmsvägen

Juliaborg

Älvsjö station

Prästgårdsgärdet

Västberga kyrkogårdsväg

Västberga gårdsväg

Drivhjulsvägen

Elektravägen

Kontrollvägen

Tellusborgsvägen

Telefonplan

Källa: SL