Nu kommer julen till Ängby, snön faller på Beckomberga allé. Alla har ljusen tända, jag önskar att du satt här bredvé.

– Jag är lite nöjd med rimmen, säger Mattias Ludvigsson själv om sitt verk.

Det är ingen ny Bjällerklang han har knåpat ihop, utan en ganska sorgsen sak. Att det skulle bli just en jullåt var inte bestämt på förhand.

– Det var helt enkelt en kväll i soffan med gitarren och jag kände att snart är julen här. Då ska låten få handla om det.

Men också om hemkvarteren. Mattias är trots allt hjärnan bakom albumet Komma hem till Bromma.

Har fått spridning

De låtarna har han i höst framfört på både Ängby slott och trädgårdsstadsföreningens 90-årsfest. Och på Ängby IP går hyllningslåten Ängby mitt hjärtas lag fortsatt varm.

https://www.mitti.se/nyheter/han-sjunger-nastan-bara-om-angby/repuhA!a9I2n1GfHvWL0Rx5T8CwA/

– Några småtjejer på 90-årsspelningen kände igen och dansade till den låten. Det är extra kul med den spridningen, säger Mattias.

Vad gör Norra Ängby lämpligt även som jullåtsmaterial?

– Just Beckomberga allé är rätt maffig och härlig på något sätt, när snön kommer blir det rätt gnistrande. Sedan finns alltid en julgran på Ängby torg som jag också nämner i låten.

Hur viktigt är det egentligen med julmusik?

– Jag tror att det ändå är så att jul och musik hör ihop; just musikens koppling till julstämningen med allt vad det innebär, att man gärna sätter på en jullåt när man dricker glögg, fixar lussebullar eller klär granen. Det är något visst med det.

Mattias julsingel är speciell även i ett annat avseende: För första gången körar frun Melisa på en av hans låtar. Och paret lever som de lär.

– Vi brukar fira julafton här, säger Mattias.