Mattias Adolfsson började sin karriär i dataspelsbranschen. När han sedan kände sig för gammal för dataspel gav han sina konstverk en ärlig chans.

Mattias har studerat vid Högskolan konst och design i Göteborg och hans illustrationer har publicerats i bland annat New York Times och Dagens Nyheter. Han har dessutom vunnit pris för årets vackraste bok 2013.

Nya priser

Det är långt ifrån det enda pris Mattias Adolfsson har vunnit med sina detaljrika illustrationer. Senast i raden av utmärkelser fick han ta emot för ett par veckor sedan i London. Då handlade det om bästa skivomslag som han vann på Heavy Music Award.

– Det är såklart roligt att mina verk uppskattas av både musiker som konstälskare, säger Mattias Adolfsson.

På bottenvåningen i radhuset i Hällsbo växer hans konst fram, steg för steg. Skrivbord, hyllor och väggar är fyllda med både skisser och färdiga verk. Stora som små. Hans stil går inte att ta fel på. Detaljerade figurer, fordon eller byggnader trängs tillsammans i de färgglada motiven. De skapar ett slags kaos som betraktaren kan utforska både länge och väl. Det finns alltid något nytt att upptäcka.

Jobbar med Disney

Att Mattias Adolfsson vann pris för bästa skivomslag ser han som en rolig bonus. Det är inte det som är hans huvudsyssla.

– Det är en otrolig liten del av min verksamhet som är skivomslag till musikband. Annars jobbar jag med flera stora tidningar och nästan alla animationsbyråer som Walt Disney, Warner Brothers och Universal, säger han och letar fram en ofärdig skiss till ett nytt skivomslag.

Med åren har Mattias gjort sig ett namn inom konsten.

– När jag är på affärsresor i framförallt Asien flockas folk som om jag vore en rockstjärna eller filmskådis. Det kan vara hel galet ibland, säger han.

Ritar på barer

Med många järn i elden blir det ibland svårt för Mattias att få tiden att räcka till. Men oavsett hur många olika projekt Mattias är involverad i är det alltid det fria skapandet han faller tillbaka till. De utgör trots allt basen i alla hans verk.

– Det roligaste jag gör är ändå mina böcker. Jag försöker göra en ny bild varje dag och så fylls sida efter sida. Det är det absolut bästa. När jag är ute och reser kan jag sätta mig på en bar någonstans och bara rita, säger han.

Även om Mattias just nu kontaktas av många stora företag vet han inte hur länge det fortsätter att gå bra för hans konst.

– Jag kan bara hoppas att det rullar på. Förra året fick jag tacka nej till gigantiska uppdrag. Jag kan inte jobba så många timmar det skulle krävas. Samtidigt är det smickrande att jag får förfrågningar. Vi får se vad som händer i framtiden, säger han.