Mattias Jonsgården lämnar sitt uppdrag

Mattias Jonsgården lämnar sitt uppdrag som kommundirektör i Håbo. Efter sommaren ska en ny kommundirektör rekryteras.

  • Publicerad 09:16, 18 jun 2021

Han tyckte att det var jobbigt och tungt

I september förra året träffade Mitt i Bålsta Mattias Jonsgården för att prata om nya jobbet som kommundirektör. Jonsgården hade kommit till Håbo kommun för att bli lokalförsörjningschef i april 2019. Han blev därefter vice kommundirektör och när Tobias Arvidsson lämnade sitt uppdrag tog han över tillfälligt innan han blev permanent på platsen.

Mitt i frågade Jonsgården om han också tänkte att han satt på en katapultstol, med tanke på hur många kommundirektörer som lämnat sitt uppdrag.

– Finns det en grund att stå på, som jag gör i dag, så ska jag förvalta den och göra allt jag kan. Jag tänker långsiktigt. Jag kan inte vara här i ett år och sedan försvinna någonstans. Det är långsiktig kompetens som jag har. Men det är utifrån min horisont. Om min arbetsgivare tänker något annat kan jag inte göra något åt det, men jag ser det här på lång sikt, sa han då.

Nu kommer alltså beskedet att han lämnar sitt uppdrag.

– Han var sjukskriven i början av maj och då fanns det en känsla av: ”Kommer han att orka?”, men det var ingenting som det pratades om. Han tyckte att det var jobbigt och tungt, men han kom tillbaka och uttryckte att ”vi ska lyckas med det här”, men man är bara människa, säger Lotta Grahn Elg.

Tror du att det blir tufft att locka en kvalificerad ersättare till kommunen?

– Jag tror att det finns människor som gillar utmaningar. Jag tänker att det finns människor där ute som kommer att gilla den här utmaningen. Håbo är en väldigt bra kommun som blickar framåt.

Oppositionsrådet Agneta Hägglund (S):

– Vad det beror på att han slutar vet ju inte jag. Det måste han själv berätta, men han fick aldrig möjligheten att på något sätt visa det han ville göra med Håbo kommun. Jag ser mycket allvarligt på läget.

Lotta Grahn Elg menar att oppositionen också har ett ansvar för att tre kommundirektörer på tre år har lämnat uppdraget och pekar på ett tillfälle som involverade Jonsgårdens företrädare Tobias Arvidsson.

– När delar av oppositionen på sittande kommunstyrelse yrkar på att han inte ska få vara firmatecknare, då förstår jag att han väljer att öppna upp för andra möjligheter.

Agneta Hägglund svarar:

– Kommunstyrelsens ordförande är den som är närmaste arbetsgivaren. Någon gång kanske hon skulle stå för det hon gör och inte skylla på oppositionen eller tjänstemännen. Dessutom var de majoriteten så det kan inte vara orsaken. Jag och Tobias hade ett jättebra förhållande och funkar det mellan ordföranden och kommundirektören så sitter man kvar.

Efter sommaren ska en ny kommundirektör rekryteras. Till dess sitter socialchefen Erik Johansson som stabssamordnare.

Kommundirektören

En kommundirektör eller kommunchef är den högst ansvarige tjänstemannen i en kommun. Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledan-de tjänsteman – kommundirektören/kommunchefen. Ofta finns ingen annan beskrivning av arbetsgivarens krav på kommundirektören än den annons som använts vid rekryteringen.

Källa: kommundirektors-foreningen.se