Panel. Mattias Gardell, Rashid Musa, Fatima Doubakil och Osman Adem. Foto: Ekaterina Monna

Mattias Gardell i samtal om islamofobi på MKC

Det finns inga skillnader mellan muslimer och ickemuslimer när det kommer till värderingar, hur man ser på demokrati, yttrande- och tryckfrihet och vad en god människa är. Det menade Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap, under MKC:s frukostseminarium om islamofobi.

  • Publicerad 10:08, 9 jun 2015

"I en demorati ska vi inte ägna oss åt raslagar."

– Islamofobi har ingenting att göra med fobier som kan botas med hjälp av KBT-behandlingar, sade Mattias Gardell.

Muslimer i Sverige ställs ofta till svars för brott som andra muslimer begår i andra länder, menar Mattias Gardell. Det handlar om rasism utan biologiska raser. Rastänket bäddas istället in i kultur och religion.

Några byter namn

Mattias Gardell berättade om ett experiment som gjordes för att studera diskriminering. Två personer hade skickat in sina CV för att söka ett jobb. Båda hade samma meriter, men den med ett muslimskt namn förlorade i konkurrensen med den med ett svenskt namn.

Enligt Mattias Gardell byter många muslimer namn till vanliga svenska namn och får då ett lättare liv i Sverige. De kallas till intervjuer snabbare än förut, deras barn får det lättare i skolan.

Jämlikhet viktigare

Rashid Musa, ordförande i Svenska unga muslimer, Fatima Doubaki, ledamot i Muslimska mänskliga rättighetskommittén och Osman Adem, förbundsordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa deltog också i panelsamtalet.

– Slopa integrationstänket och börja tänka jämlikhet i stället, sa Rashid Musa.

Seminariet

Mångkulturellt Centrum i Fittja höll frukostseminarium om islamofobi. Mattias Gardell, professor i religionvetenskap, höll föredrag. Seminariet avslutades med panelsamtal och frågor från publiken.