Mattias Mitku minns debuten i höstas. Djurgårdens IF låg under med 2-0 mot allsvenska mästarna Malmö FF. I den 82:a minuten fick Storvretenbon besked om att hoppa in.

– Det var den sjukaste vändning jag varit med om, säger Mattias Mitku.

På några minuter vände laget till vinst med 3-2. Kommande matcher fick Mitku nya chanser att visa fotbollsframfötterna, både i derbyt mot AIK och mot Kalmar FF. Lagets ledare har gillat vad de sett. Säsongen 2021 har 19-åringen plockats upp i A-laget.

– Det blir ett intressant år. Jag hoppas slå igenom, få spela mycket och bidra med både mål och assist. Jag hoppas även slå igenom i Europa. Det är ett högt mål, men jag har tålamod. Och man vet aldrig hur saker utvecklas.

Blev uppmuntrad

Som barn fanns inga proffstankar. Han spelade fotboll på raster, men sällan på fritiden och inte i en klubb.

– Jag började spela i IFK Tumba när jag var 10-11 år. Jag kollade fotboll på tv, men var mest hemma efter skolan. Jag spelade aldrig på fritiden. Som barn var jag ganska lat och ville inte gå ut för att spela.

Men både föräldrar och vänner uppmuntrade honom att börja spela i klubb.

– Jag är tacksam för det i dag, att jag haft både föräldrar och vänner som brytt sig.

Hans föräldrar invandrade från Etiopien till Sverige. Mattias som är född i Sverige bor med sin mor Haregewoin och systern Meron i en lägenhet på Branta Backen i Storvreten. Fadern Mitku finns inte längre med på resan. Han gick bort i cancer i början av 2019.

– Min pappa ville att jag skulle bli fotbollsspelare. Nu spelar jag för honom, min familj och mina vänner.

Bortgången tog mycket hårt på Mattias. Han tog paus från fotbollen ett par månader, stängde in sig och gick inte till skolan.

Snabb utveckling

Bortom tragedin har kurvan pekat ganska stadigt uppåt. När Mattias Mitku var 14 år och spelade i IFK Tumba förstod han att han hade talang.

– Jag insåg att jag hade kvalitéer för att komma längre upp. Jag bytte klubb till Huddinge som var bättre på den tiden.

Efter ett dubbelmöte kom Djurgårdens chefsscout fram och gav honom beröm. Sejouren i Huddinge blev bara ettårig och sedan dess tillhör han Djurgårdens IF.

Även här har utvecklingen pekat uppåt. Det har blivit matcher i ungdomslandslaget och 2019 fick han Farsan Sandbergs pris inför publik i matchpausen på Tele2 Arena. Priset delades ut till juniorer som tagit stora kliv framåt både på och utanför fotbollsplanen.

Ser fram emot publikmöte

Mitt i fanns på plats på Tele2 för årets första träning. Klubbens sportchef Bosse Andersson beskriver Mitku som snabb, kreativ och skicklig med bollen.

– Det är bara Mattias själv som bestämmer hur bra han kan bli i framtiden, säger Bosse Andersson

Mattias ser fram emot att få möta publiken på Tele2 som spelare på planen när pandemin lagt sig.

– Fansen är jättebra. Jag har själv sett A-lagets matcher med publik och spelarna måste känna ett fantastiskt stöd.