Efter närmare åtta års ständigt politiskt arbete har Lisa Edwards (C) bestämt sig för att lämna rollen som kommunalråd och återgå till att representera partiet som fritidspolitiker.

I ett växthus hemma hos Lisa Edwards sitter hennes efterträdare, Mattias Peterson. Han har varit aktiv ungefär lika länge som Edwards men som fritidspolitiker, nu förändras detta.

Centerpartiet har nämligen valt att Mattias Peterson ska efterträda Lisa Edwards på posten som gruppledare och således då också som kommunalråd.

– Vi tyckte att det passade bra att genomföra den här förändringen nu, så att du hinner bli varm i kläderna inför valrörelsen och att vi inte byter efter valet, säger Lisa Edwards och tittar på Mattias.

”Nöjd blir man aldrig”

Mattias har på sig en t-shirt med texten ”Not everything sucks”. Han instämmer i Lisas beskrivning.

– Sammanlagt så har det blivit för mycket med engagemanget inom politiken. Jag har en hel del andra saker­ som jag brinner för också som jag vill utforska innan jag blir för gammal, säger Lisa.

Är du nöjd med vad du åstadkommit?

– Nöjd blir man aldrig, men jag ser att jag kanske kan göra större nytta om jag inte är bunden vid kommunalrådsrollen.

Ville ha mer valfrihet

Lisa Edwards förklarar att det hela tiden har varit hennes engagemang för skolfrågor som drivit henne. Hennes intention har varit att en valfrihet ska finnas i högre grad inom hela kommunen än vad det fanns då hon blev aktivi politiken.

– Nu finns det större valfrihet inom skolan i Upplands-Bro, det är också ett av skälen att jag lämnar rollen.

Mattias Peterson beskriver kommunalrådsjobbet som roligt och givande.

– Jag gillar utmaningar. Jag känner ju till mina arbetskompisar. Sen har vi ett bra samarbete i partiet och Lisa finns ju med hela tiden om jag har frågor, säger Mattias

Tillgång att vara ny

Mattias konstaterar att de andra i alliansen säkert tycker att han ställer många dumma frågor i och med att han är ny på jobbet. Han tillägger skämtsamt att han kanske borde ha en sån namnskylt där detta framgår.

Men att ställa helt nya frågor och vara ”ny på jobbet” tror Peterson samtidigt kan vara en tillgång för den politiska ledningsgruppen.

– Det kan vara ett nytt sätt för gruppen att se på frågor ur andra perspektiv.

– Jag gillar att reformera saker, jag är inte satt på jorden för att förvalta, det kanske låter stöddigt, men det är så jag resonerar, säger Mattias Peterson.