Mattias Peterson har tillträtt som kommunalråd­ i styrande alliansen och Lisa Edwards återgår till rollen som fritidspolitiker efter åtta år som kommunalråd. I hösten val kandiderar hon för Centern på en femte plats. Foto: Niklas Loman

Mattias är Centerns nya kommunalråd

Åtta år av gruppledararbete är över. Nu återgår Lisa Edwards­ (C) till en tillvaro som fritidspolitiker. Hennes efterträdare är redan i arbete: kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson (C).

  • Publicerad 11:20, 3 maj 2022

Efter närmare åtta års ständigt politiskt arbete har Lisa Edwards (C) bestämt sig för att lämna rollen som kommunalråd och återgå till att representera partiet som fritidspolitiker.

I ett växthus hemma hos Lisa Edwards sitter hennes efterträdare, Mattias Peterson. Han har varit aktiv ungefär lika länge som Edwards men som fritidspolitiker, nu förändras detta.

Centerpartiet har nämligen valt att Mattias Peterson ska efterträda Lisa Edwards på posten som gruppledare och således då också som kommunalråd.

I ett eftermiddagssoligt Rättarboda berättade de båda C-politikerna mer om skiftet inom partiet. Foto: Niklas Loman

– Vi tyckte att det passade bra att genomföra den här förändringen nu, så att du hinner bli varm i kläderna inför valrörelsen och att vi inte byter efter valet, säger Lisa Edwards och tittar på Mattias.

”Nöjd blir man aldrig”

Mattias har på sig en t-shirt med texten ”Not everything sucks”. Han instämmer i Lisas beskrivning.

– Sammanlagt så har det blivit för mycket med engagemanget inom politiken. Jag har en hel del andra saker­ som jag brinner för också som jag vill utforska innan jag blir för gammal, säger Lisa.

Mattias Peterson och Lisa Edwards Foto: Niklas Loman

Är du nöjd med vad du åstadkommit?

– Nöjd blir man aldrig, men jag ser att jag kanske kan göra större nytta om jag inte är bunden vid kommunalrådsrollen.

Ville ha mer valfrihet

Lisa Edwards förklarar att det hela tiden har varit hennes engagemang för skolfrågor som drivit henne. Hennes intention har varit att en valfrihet ska finnas i högre grad inom hela kommunen än vad det fanns då hon blev aktiv
i politiken.

– Nu finns det större valfrihet inom skolan i Upplands-Bro, det är också ett av skälen att jag lämnar rollen.

Foto: Niklas Loman

Mattias Peterson beskriver kommunalrådsjobbet som roligt och givande.

– Jag gillar utmaningar. Jag känner ju till mina arbetskompisar. Sen har vi ett bra samarbete i partiet och Lisa finns ju med hela tiden om jag har frågor, säger Mattias

Tillgång att vara ny

Mattias konstaterar att de andra i alliansen säkert tycker att han ställer många dumma frågor i och med att han är ny på jobbet. Han tillägger skämtsamt att han kanske borde ha en sån namnskylt där detta framgår.

Men att ställa helt nya frågor och vara ”ny på jobbet” tror Peterson samtidigt kan vara en tillgång för den politiska ledningsgruppen.

– Det kan vara ett nytt sätt för gruppen att se på frågor ur andra perspektiv.

– Jag gillar att reformera saker, jag är inte satt på jorden för att förvalta, det kanske låter stöddigt, men det är så jag resonerar, säger Mattias Peterson.

”Vi har inte stängt några dörrar”

– Ingen vet hur valet kommer att gå men vi är en allians­ nu och vi har sagt att vi vill vara en allians även efter valet. Vi kommer att gå igenom valrörelsen med gemensamma frågor inom alliansen. Något mer än så går inte att sia om.

Men om det skulle vara S som ringer efter valet, har du stängt den dörren då?

– Nej, vi har inte stängt några dörrar. Men det är uteslutet för oss att samarbeta­ med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Visa merVisa mindre

Fastighetsbolag bjöd till gårdsfest

Brogårdsdagen i Tegelhagen med tipsrunda, politiker och korv. Korv, tipsrunda och en brinnande docka som räddningstjänsten släckte till barnens glädje gång på gång – detta var ingredienser då en av de stora fastighetsaktörerna i Tegelhagen bjöd in till...onsdag 25/5 15:51

Trerummare helt utbrunnen på Rosgården i Bålsta

Under måndagskvällen brann det i en lägenhet i Bålsta. Då räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut ur fönstret. – Jag och räddningstjänsten i Bålsta var först på plats, då var det en...tisdag 24/5 16:39