Matteus nya kyrkoherde tänker inte viga samkönade

S:t Matteus nya kyrkoherde Petter Sundelius tänker inte viga samkönade par. – Kyrkan ska inte fördöma något, men det är en annan sak för mig att välsigna, säger han.

  • Publicerad 20:54, 11 okt 2018

Petter Sundelius tillträdde posten som Matteus församlings nya kyrkoherde i augusti. Han har tidigare arbetat som komminister i församlingen och är ett känt namn bland medlemmarna.

Men nu riktas skarp kritik mot valet. Petter Sundelius tänker nämligen inte viga samkönade par.

– Sådant ska inte få förekomma. Kyrkan har ett ansvar att föregå med gott exempel, säger en kritisk person som är aktiv inom Svenska kyrkan och som vill vara anonym.

”Brottats med frågan i flera år”

Enligt Petter Sundelius är det en samvetsfråga.

– Det är en väldigt komplicerad fråga som jag brottats med i flera år. Jag brottas fortfarande med det. Men jag har kommit fram till att jag inte vill viga någon halvhjärtat. Kyrkan ska inte fördöma något men det är en annan sak för mig att välsigna, säger han.

Vad säger du till de som kritiserar dig?

– Jag har full förståelse för dem. Att vi har olika åsikter inom kyrkan är ingen nyhet, så har det varit genom hela kyrkans historia. Vi uttrycker vår tro på olika sätt.

Enligt Svenska kyrkans regelverk måste alla församlingar i Svenska kyrkan tillgodose vigslar för samkönade. Det innebär att kyrkan måste hitta en präst som är beredd att viga paret, men att det inte råder något vigseltvång för enskilda. Inom Matteus församling finns flera andra präster som viger samkönade, enligt Petter Sundelius.

– Jag kommer inte att ha några som helst problem med att se till att vigslar sker. De som vill bli vigda här får aldrig hamna i kläm, säger han.

Kyrkorådet kände till

Sundelius valdes in av ett i princip enigt kyrkoråd i S:t Matteus församling, bara en av ledamöterna reserverade sig. Enligt vice ordförande Anna Wahlund var rådet medvetna om Sundelius inställning inför valet.

– Ja, det stämmer. Det fanns andra kandidater men vi ansåg att Petter var bäst lämpad för tjänsten, säger hon.

Vad sänder det här för signaler?

– De finns säkert de som har andra åsikter men Petter är uppskattad och har en stark förankring i församlingen. Jag ser hellre en präst som är ärlig än någon som rättar kappan efter vinden för att inte bli stämplad som politiskt inkorrekt, säger Anna Wahlund som bekräftar att det förekommit kritik bland församlingens anställda.

– Bland dem jag pratat med är det en som uttryckt sig kritiskt mot hans inställning om samkönade, säger hon.

Finns ingen statistik

Svenska kyrkan har ingen statistik över hur många präster som inte viger samkönade som finns i landet.

En anledning kan vara att en församling inte får neka en präst anställning på grund av att de vägrar viga. Det finns heller inga krav på att samla in information om prästernas inställning.