Ev ettabild. Östermalmsskolan. Göran Ohlsson har jobbat här på skolan sedan 1993. Foto: Sara Rådman

Matteläraren Göran överraskades av artist i tv

Göran Ohlsson är en omtyckt mattelärare på Östermalmsskolan. En av hans tidigare elever är Melissa Horn och av henne fick han nyligen en stor hyllning i ”Så mycket bättre”.

  • Publicerad 08:39, 26 nov 2021

När jag blev sjuk reflekterade jag över hur otroligt nöjd jag är över yrkeslivet

Göran Ohlsson var Melissa Horns lärare när hon gick på Östermalmsskolan, där han jobbar kvar än idag.

Göran trodde att han blev intervjuad till programmet för att de ville höra om Melissas bakgrund och var inte alls beredd på att bli hyllad på bästa sändningstid.

– Jag blev väldigt tagen av det, säger han.

Melissa Horn. Tidigare elev på Östermalmsskolan.

I avsnittet pratar Melissa Horn om vad Göran har betytt för henne. Hon beskriver honom som ”världens bästa lärare” och säger att hon är övertygad om att tiden i hans klassrum påverkat hennes sätt att se på språk, musik, historieberättande och sig själv.

De har behållt kontakten och är idag goda vänner. Eller som Melissa beskriver det i avsnittet: ”Jag älskar den här personen så fruktansvärt mycket. Jag vet liksom inte varför ens. Han är som ett väsen som jag måste ha i mitt liv.”

Göran minns framför allt Melissas talang att få klasskamraterna att lyssna på henne när hon höll föredrag.

– Det går inte att sätta fingret på vad det var, men jag tror att det var hennes sätt att ladda orden på. Det fanns en bestämdhet hos henne och hon krävde att bli lyssnad till.

Arbetsplatsen. Det är i klassrummet med sina elever som Göran Ohlsson trivs allra bäst. Här med klass 4C. Foto: Sara Rådman

Han minns även när han blev inbjuden till hennes första professionella spelning.

– Hon var förband åt Peter LeMarc på Cirkus. Hon var ensam med en gitarr och alla som var där hade kommit för att lyssna på honom. Men hon hade förmågan att sjunga så att hela Cirkus lyssnade på hennes ord och musik.

Göran har arbetat som lärare på Östermalmsskolan sedan 1993.

– Men 2011 drabbades jag av cancer och blev sjukskriven i ett och ett halvt år. Jag trodde inte att jag skulle komma tillbaks som lärare. Men jag har haft en otrolig tur och nu har jag varit behandlingsfri i tio år.

Bästa sidor

I dag lider han av hjärntrötthet och vill lyfta sina kollegor som hjälper honom när orken tar slut.

– När jag blev sjuk reflekterade jag över mitt liv och hur otroligt nöjd jag är över yrkeslivet. Nu efter ståhejet och kom jag fram till samma sak igen.

– Vilken ynnest det är att få möta eleverna och ha kollegor som hjälper och stöttar mig när jag blir trött. Det tar fram människans bästa sidor. Jag hade inte kunnat jobba de senaste åtta åren om det inte hade varit för dem.

I klassrummet. Göran Ohlsson är glad att han valde att bli lärare. Foto: Sara Rådman

Göran är en omtyckt lärare på skolan och han vet själv vilken betydelse en bra lärare kan ha.

– När jag var väldigt liten gjorde jag fel saker i andras ögon. Men i skolan fick jag en annan identitet där jag blev bra på någonting som är bra istället för att vara bra på någonting som är dåligt.

– Att läraren skapade en studiero som gjorde att jag lärde mig läsa och fick den här andra identiteten betydde väldigt mycket för mig.

Som lärare ser han elevernas potential istället för att fokusera på vad de inte kan.

– För mig är det viktiga att det finns den tryggheten i klassrummet som gör att de vågar försöka även om de misslyckas. Att de känner att det är okej att misslyckas inför mig.

Började som vikarie 1987

Född: 1964 i Vindeln i Västerbotten.

Bor: På Lidingö.

Lärarkarriär: Började som lärarvikarie i Vindelns kommun 1987.

Jobb: Mattelärare i mellanstadiet på Östermalmsskolan sedan 1993.

Intressen: Människor, mat, musik, film, litteratur, Italien, träning, berg, bad och bastu.

Visa merVisa mindre