Hemlagat. På Fryshuset i Husby lagas maten från grunden av kocken Manne varje dag. Foto: Herman Rasmusson

Matsvinn bygger broar i Husby

För att ta vara på all mat som lagas, stötta invånare och samtidigt vara en social brygga mellan boende och ungdomar – nu inför skolköket på Fryshuset i Husby det nya konceptet Svinn­målet.

  • Publicerad 16:37, 9 nov 2020

I somras hade Fryshuset i Husby samt Radiohjälpen projektet ”Mathjälpen”, där över 7000 portioner mat delades ut i Järvaområdet. De fick mersmak och har nu infört konceptet ”Svinnmålet”. Den som vill kan komma och fylla en matlåda i skolmatsalen.

– Vi bestämde oss för att fortsätta med samma slags koncept, dels för att det är miljövänligt men också för att kunna erbjuda bra mat till rimliga priser, säger Herman Rasmuson, verksamhetsutvecklare för skolköket.

Skolköket har en nollsvinnsvison som går hand i hand med det nya projektet.

– Jag och kocken Manne har som mål att kasta mindre mat, och även att få eleverna att kasta mindre mat. Men det är svårt att beräkna hur mycket som går åt varje dag, och blir alltid mat över.

Ett projekt som förenar

Projektet är också ett sätt att bygga broar mellan ungdomar och boende i området, berättar Herman Rasmuson.

– Det har varit så roligt att se att det är många äldre som kommer, hälsar på ungarna och får kontakt på så sätt. Jag tror det är väldigt viktigt, att både att kunna erbjuda billig mat, men också det sociala, säger Herman Rasmuson.

Han hoppas att initiativet kan nå ut till andra skolor.

– Jag vet att många skolkök slänger extremt mycket mat, som är fullt ätbar. Det är otroligt hemskt egentligen. Jag hoppas att fler kan ta efter vårt koncept, det är förhållandevis lätt och gör väldigt mycket.

Svinnmålet

Fryshuset i Husbys skolmatsal, lunchtid måndag-fredag.

Man fyller sin matlåda själv, och swishar cirka 30 kronor per portion.

Vegetariskt alternativ finns varje dag, även nybakt bröd, sallad och frukt.

Är man orolig för corona går det bra att gå in bakvägen.

Visa merVisa mindre