KONSERT. Mats Rådberg & Rankarna under ett framträdande på 1980-talet Foto: Privat

Mats Rådberg död – blev 72 år gammal

Countryartisten Mats Rådberg gick bort i helgen, 72 år gammal. Han blev sitt älskade Vallentuna trogen in i det sista. "Här ska jag bo tills dan jag finner frid", som han skrev i låten "Jag bor i Vallentuna".

  • Publicerad 16:10, 29 jun 2020

Det var inte tänkbart för honom att lämna Vallentuna.

Natten till lördagen förlorade Sverige en av sina stora countryartister. Mats Rådberg somnade in i sviterna av cancer, endast 72 år gammal.

– Även om vi var förberedda sedan han fick cancerdiagnosen i september förra året är det hemskt sorgligt och alldeles för tidigt, säger hans bror Anders Rådberg.

Han berättar om broderns stora kärlek till Vallentuna, där han bodde större delen av sitt liv.

– Han trivdes oerhört bra och var engagerad i bygden. Han var även väldigt engagerad i barnens idrott när de växte upp. Och på gamla dagar även politiskt, berättar Anders Rådberg, som själv bor i Tyresö, men har tillbringat somrarna i föräldrarnas sommarviste i Vallentuna.

Bildade Rankarna på 60-talet

På 60-talet bildades bandet Rankarna, där Anders var med, med Mats som frontfigur och countrypionjär.

– Det är över 50 år sedan, det känns helt otroligt. Ja, vi har verkligen levt nära varandra, nött flera tusen mil i turnébussen. Vi var så tajta, även om folk ibland tyckte att vi var lite högljudda mot varandra, säger han och skrattar.

Och så sent som i höstas spelade Mats Rådberg in ny musik, bland annat singeln ”Apokalypsens hästar”, som släpptes på Spotify den 12 juni i år.

En av de mest kända låtarna kom 1983, "Peta in en pinne i brasan”, Evert Ljusberg hade skrivit den svenska texten om "mansgrisen" som bad sin fru hämta tofflor, öl och revbensspjäll och sedan undrade varför hon ville lämna honom,.

– Folk förstod inte att det var ironi, säger Anders Rådberg.

Torget i Vallentuna

Mats Rådberg & Rankarna spelade runt hela Sverige – men även ett par gånger på torget i Vallentuna,

– Jag har även för mig att han och Lasse Holm gjorde något revyaktigt i en lokal i centrum.

1977 deltog Mats Rådberg i Melodifestivalen med låten "Du och jag och sommaren", men satte Vallentuna på kartan i dängan "Jag bor i Vallentuna." Och i låten "Tänk om hela världen vore så" finns den älskade naturen i Vallentuna med:

”Solen står så högt och himlen är så blå, humlorna dom surrar och jag tar en kaffetår.
Kyrkviken blänker och allting är så stilla. Tänk om hela världen vore så.”

Vad tror du Mats tyckte så mycket om med Vallentuna?

– Stillheten och naturen. Hann fann ro där helt enkelt. Det var inte tänkbart för honom att lämna Vallentuna