"Jag känner mig berövad mina rättigheter", säger Mats Rundström. Foto: Maria Lilja

Mats kom till vallokalen men fick inte rösta

Vid två-tiden i söndags klev Mats Rundström in i vallokalen på Grönkulla skolan. Men han fick inte lämna in sina röster. – De sa att jag redan varit där, säger han. Troligen hade det kryssats på fel rad när en tidigare person lämnat sina röstkuvert.

  • Publicerad 06:44, 14 sep 2018

När Mats klev in i vallokalen Rissne 1, på Grönkullaskolan i söndags så fick han tre röstkuvert och tog sen med sig valsedlar in bakom skärmen.

– Jag ställde mig sen i kö. När det var min tur så bläddrade de fram mitt namn i röstlängden, och sa sen ”men du har ju redan röstat”. Jag blev helt chockad och sa att ”nej jag har inte förtidsröstat”. De menade då att jag redan röstat i vallokalen tidigare samma dag, berättar Mats.

Troligen hade det kryssats på Mats rad när en tidigare person lämnat sina röster. Foto:Maria Lilja

Mats röstkuvert stoppades ner i en plastpåse för att sedan skickas till valnämnden.

– Hela dagen blev förstörd. Jag ville inte ens titta på valvakan på kvällen, jag kände att detta inte var mitt val längre när jag inte fick vara med och lämna in min röst.

Troligen hade det kryssats på Mats rad när en tidigare person lämnat sina röster.

”Inget som går att åtgärda”

Mårten Qwist, chef för valnämndens kansli, känner till det som hänt i vallokalen och beklagar.

– Det är jättetråkigt, men det är tyvärr inget som går att åtgärda. Vi gör allt vi kan för att sådana här saker inte ska hända, säger han.

– Vi ger alla som jobbar en två timmars utbildning, där vi väldigt noga går igenom vikten av att man använder linjal för att inte råka glida mellan raderna. Vi har till och med börjat använda trälinjaler i stället för plast för att man inte ska råka se igenom dem och därmed skriva på fel rad.

Vi gör allt vi kan för att sådana här saker inte ska hända

Mårten Qwist.

Enligt honom har ingen liknande incident anmälts under årets val i Sundbyberg.

I dag finns 229 ogiltiga röster från kommunen inrapporterade till Valmyndigheten, jämfört med 10 under valet 2014. Den siffran kommer dock att skrivas ner menar Mårten Qwist.

– Oftast handlar det om att det råkat hamna två likadana valsedlar i samma kuvert. Då är direktiven att man ska anmäla rösten som ogiltig, säger han.

Länsstyrelsen kontrollerar sedan alla ogiltiga röster, och kommer att godkänna dem där det legat två likadana valsedlar i samma, berättar Mårten Qwist.

Vill se annat system

Mats önskar att det skulle gå att identifiera sig på något säkrare vis i vallokalen. Foto: Maria Lilja

– Jag känner mig berövad mina rättigheter och besviken på systemet. Sådant här ska inte få hända, säger Mats.

Han efterlyser nu nya rutiner kring röstningen.

– Man kanske skulle kunna skriva under med sitt bank-id på en dator i vallokalen när man lämnar sina röster till exempel. Det måste finnas något sätt att till 100 procent identifiera vem man är. Man borde i vart fall kunna ha något större text i röstlängden och bättre linjaler.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56