Matkassar till behövande – för en godare jul

320 kassar fyllda med julmat delades på lördagen ut till lika många behövande familjer runt om i Stockholms län. Allt tack vare gåvor och frivilligt arbete. – Det känns bra att hjälpa familjer i vår närhet som har det svårt, säger volontären Kristoffer Söderström.

  • Publicerad 15:34, 22 dec 2018

Icas lastkaj i Fältöversten på Östermalm var på lördagen proppfull av kassar med julmat. 320 kassar till 320 barnfamiljer som har det tufft och lever på marginalen.

– Man är fylld av energi efter en sådan här dag, och fylld av andras energi. Vi är 20-30 personer som hjälps åt att plocka i varorna, och sedan kommer andra som kör ut dem. Det känns väldigt bra, säger volontären Kristoffer Söderström, som till vardags arbetar som naprapat.

Finansieras med gåvor

Det är tredje året i rad han hjälper till med projektet som drivs av den ideella organisationen Basket Brigade. Maten i kassarna betalas av gåvor från företag och privatpersoner och distribueras till familjer i hela länet, från Kungsholmen, Östermalm och Södermalm till Solna, Sollentuna, Flemingsberg och Nacka.

Ica-handlaren Magnus Nyrén och Ingela Janlert från organisationen Basket Brigade. Foto: Anders Göransson

Ica-handlaren Magnus Nyrén i Fältöversten sponsrar genom att sänka priserna – han tjänar inte en krona på den mat han säljer till projektet. Dessutom lånar han ut sin lastbrygga och lägger ner en massa tid och arbete.

Prinskorv, köttbullar, sill…

När Mitt i är på besök på lördagen är Magnus i full färd med att baxa ut ett stort lass med julmust på lastbryggan. Den hamnar i kassarna tillsammans med prinskorv, köttbullar, lax, sill, ägg, bröd, julgodis och en massa annat som passar bra på julbordet.

Men varför gör du det här mitt i julstressen?

– Det är enkelt. Man vet att man har det så jäkla bra själv, och samtidigt är det många där ute som har det svårt, säger han.

Målgruppen för matkassarna är ensamstående med barn som har det svårt att få pengarna att räcka. Men det är inte helt lätt att komma i kontakt med dem.

– Om man är en fattig barnfamilj så vill man ofta inte visa det. Man skaffar barnen en bra telefon och en fin jacka så att de inte blir mobbade, och så håller man igen på allt annat, säger Ingela Janlert från Basket Brigade.

Hjälp av diakoner

För att ändå hitta dem som har det tufft har man fått hjälp av Svenska kyrkans diakoner, som ofta är i kontakt med behövande familjer och kan förmedla kontakten.

Så på lördagen hade ett antal familjer fått instruktioner om att hålla sig hemma för att kunna ta emot kassarna, och få en lite godare jul än vanligt.