På tisdagskvällen skulle Matilda Berg och hunden Eskil ta sig ut på kvällens promenad i Barkarbystaden. Vid Stora torget avslutas promenaden och vid den lilla parken på torget stannar Eskil upp för att uträtta sina behov.

–  När jag skulle plocka upp från Eskil så trodde jag nästan att att jag hade kommit åt någon farlig växt, det brände på flera ställen på kroppen. Sedan slet sig Eskil och fick panik. Jag kan ärligt säga att jag är otroligt bra på att plocka upp efter oss, men den här gången sprang jag bara, berättar Matilda Berg.

I en perennrabatt hade några jordgetingar gjort sig hemmastadda och Matilda tror att Eskil kan ha klivit i boet.

– Vi hade ett helt stim av getingar efter oss.

Matilda tror att hon blev stungen en bra bit över tio gånger. Även Eskil blev stungen i ansiktet.

– Men han har mycket päls så många gånger kom de nog inte åt. Men jag blev svullen på flera platser på kroppen och det håller i sig. I dag känns det som att jag har världens träningsvärk.

Matilda kollade av med veterinären och kontaktade sedan kommunens servicecenter.

– Eskil verkar ha klarat sig bra, han hade mest panik. Jag tänker mest på de som har små hundar eller barn som springer runt i parken.

Avspärrat och sanerat

Under onsdagen spärrade kommunen av området och på torsdagsmorgonen sanerades rabatten.

"Händelsen är såklart olycklig. Avspärrningarna kommer att sitta kvar till dess att vi är säkra på att inga getingar är kvar", skriver parkförvaltare Tanja Peters i ett mejl till Mitt i.

Att getingbon finns på torgytor är ovanligt enligt Tanja, men även svårt att förhindra.

"Det är svårt att förhindra getingar från att bygga bon. Vi har skötselplaner och rutiner för våra grönytor som ger en ökad möjlighet att upptäcka dem, men jordgetingbon är svåra att upptäcka. De flesta får vi kännedom om tack vare anmälningar till vårt servicecenter".