Yngst. Axel Ståhl och Matilda Krystek. Foto: Socialdemokraterna Värmdö

Matilda och Axel yngst i S lag i valet 2022

23 nya namn, varav två är under 20 år och en blev Årets Värmdöbo. Det är vad Socialdemokraterna i Värmdö erbjuder i sin laguppställning inför valet 2022.

  • Publicerad 09:00, 9 maj 2022

Socialdemokraterna i Värmdö drämmer till med 23 nya namn på sin lista till kommunfullmäktige 2022. Yngst är Matilda Krystek och Axel Ståhl, båda 19 år.

Matilda sitter i dag som ersättare i utbildningsnämnden och har varit ordförande i Värmdös ungdomsråd. Nu är första gången hon har chans att ta en stol i kommunfullmäktige.

– Den politiska fråga som är viktigast för mig är alla barns rätt till en säker och jämlik skolgång. Här finns behov av ett barnperspektiv likväl som ordentliga konsekvensanalyser. Jag ska därför vara ute i valrörelsen och prata om skolan med Värmdöborna, säger hon.

Årets Värmdöbo gör debut

Axel är däremot helt ny i politiken.

– Jag tar plats som fullmäktigekandidat för att jag vill driva på för en snabbare och mer rättvis klimatomställning i Värmdö. Sen vill jag se fler sommarjobb genom kommunen också, säger han.

Ett för många känt ansikte på listan är Mathias Gebreab, Lugnetbon som ordnat gratis sommaraktiviteter för barnen i Munkmora och Lugnet två somrar i rad och som blev utsedd till Årets Värmdöbo 2021. Han ger sig också in i politiken för första gången.

– Att få chansen att dela med mig av min kunskap och kunna påverka mina och andras barns framtid gör mig ödmjuk och stolt, säger han.

Sugna på maktskifte

Partiet har strävat efter att få till en lista som representeras brett när det gäller så väl ålder och kön som var de hör hemma geografiskt och ledamöternas bakgrund.

– Det här är en oerhört stark laguppställning. Jag är väldigt glad över att det funnits stort intresse att kandidera för oss och bidra till ett maktskifte. Vi är redo att vända utvecklingen i Värmdös skolor, lösa infrastrukturproblemen och skapa en tryggare äldreomsorg, säger Carl Kangas, partiets förstanamn och kandidat till kommunstyrelsens ordförande.

Ny. Mathias Gebreab. Foto: Eva Tonström

Socialdemokraternas topp tio i KF

1. Carl Kangas, Hemmesta, 42

2. Julia Ekedahl, Porslinskvarteren, 38

3. Henrik Paulsen, Strömma, 73

4. Andrine Winther, Porslinskvarteren, 44

5. Sam Assadi, Porslinskvarteren, 31

6. Linda Nygren, Farstadal, 28

7. Magnus Danielsson, Vik, 50

8. Malin Nilsson, Ösbydalen, 32

9. Jan Olsén, Boda, 71

10. Ulrika Lundqvist, Ösbydalen, 57

Visa merVisa mindre