Idén till Matholken kläcktes av fotografen och gubbängsbon Mikkel Örstedholm, 49.

– Vi har alla märkt att matpriserna rusar i höjden. Jag funderade på hur man kan göra det lätt för andra att hjälpa dem som har mindre marginaler. Många vill hjälpa till men vet kanske inte hur, säger han.

Lösningen blev att prata med den lokala matbutiken, och höra om det gick att ställa dit ett extra kylskåp. Magnus Weinebrandt, butikschef på Coop i Gubbängen, nappade på idén.

– Det kändes som en kul grej att testa i dessa tider när det kan vara svårt att få vardagen att gå ihop, säger han.

Matholken kom på plats i mitten av förra veckan. Uppmaningen är att den som vill kan köpa en extra vara och lägga in i kylen vid utgången. Där kan sedan pensionärer ta en av varorna som ligger i kylen utan kostnad när de handlar i butiken.

Kylskåpet står placerat nära utgången, inte långt från kassorna. Enligt Magnus Weinebrandt har det varit bra omsättning på varorna.

– När jag var här i förrgår var det helt andra varor så det verkar som folk både lägger dit och tar, säger han.

Hur gör ni för att se till att det är rätt målgrupp som tar del av det här?

– Kassapersonalen håller lite koll.

När Mikkel Örstedholm lanserade idén i lokala Facebookgruppen i Gubbängen möttes den av stort gensvar – men också av just den invändningen: Hur kan man kontrollera att hjälpen inte utnyttjas av andra än de som verkligen behöver den?

Vad säger du om den farhågan?

– Tillit är det bästa sättet att bygga gemenskap. Visar vi tillit kommer det att fungera i det långa loppet.

Själv är han mer orolig att de som behöver hjälpen inte ska utnyttja den.

– Jag har själv vänner i den målgruppen och deras fundering var om det kunde upplevas som skamfyllt att öppet ta emot hjälp på det här sättet.

Hur ska man komma runt det?

– Jag vill att man ska se det här som en kärleksförklaring. Det här är människor som har varit med och byggt samhället. På något sätt kan man väl få visa uppskattning tillbaka?

Först med falukorv

Mikkel Örstedholm var själv den förste att betala en vara och lägga in i kylen. Det blev en falukorv.

– Tanken värmer att någon står hemma och lagar det jag lagt dit, säger han.

Vid butiken träffar Mitt i Söderort hökarängsbon Jonas Partin, själv pensionär. Han ser både positiva och negativa aspekter med idén.

– Jag har själv hyfsad pension, men bra för de som har det knapert. Samtidigt vill man inte tillbaka till ett samhälle med allmosor. Samhället ska se till att alla har råd, säger han.

Testperiod

Matholken kommer till att börja med stå i butiken under en testperiod på tre månader.

– Så länge den fylls på och det går till rätt personer ser jag inget hinder att den blir kvar betydligt längre än så, säger han.