Mathias Rengius fick stipendium av Alzheimerfonden. Foto: Läsarbild Privat

Mathias fick stipendium från Alzheimerfonden

Hallå där, Mathias Rengius, som har fått stipendium från Alzheimerfonden för sitt slutarbete i gymnasiet om hur kosten kan förebygga demens.

  • Publicerad 06:49, 11 jul 2018

Hur fastnade du för att skriva ett gymnasiearbete om demenssjukdomen alzheimer?

– Jag såg en väldigt intressant föreläsning på Ted talk om alzheimers och hur man kan förhindra det i ett tidigt stadium. Då blev jag intresserad.

Kan du berätta mer om vad uppsatsen handlade om?

– Jag skrev om hur man med hjälp av kosten kan förhindra sjukdomen. Man ska äta mycket frukt och grönt och fleromättade fetter, främst omega 3. Medelhavskost, kan man generellt säga, och kombinera det med fastande.

Vilken är favoritmaten – tänker du på att äta rätt?

– Nej, inte än. Men jag försöker tänka på det. Min favoriträtt är nog tacos.

Du har precis tagit studenten och planen att börja studera på läkarlinjen i Uppsala i höst. Varför vill du bli läkare?

– Jag vill kunna hjälpa på riktigt. Det känns som ett jobb som både ger mig en möjlighet att jobba med människor och samtidig finns det mycket olika saker att göra, forska, jobba som kirurg och specialisera sig inom ett specifikt området.

Har du redan funderat på vad du vill specialisera dig mot?

– Jag är lite osäker just nu, men jag tycker att neurologi verkar väldigt intressant.

Då fortsätter du i så fall på samma spår som uppsatsen, kan man väl säga?

– Ja absolut, alzheimer är ju en kognitivt nedsättande sjukdom så det har ju med hjärna och nervsystem att göra.

Fakta

Mathias Rengius

Ålder: 18 år.

Bor: Kungsängen.

Gör: Sommarjobbar på lager. Har precis tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet på Upplands Bro-gymnasiet och väntar på antagningsbesked till läkarlinjen vid Uppsala Universitet.

Aktuell: Har fått stipendium från Alzheimerfonden för sin uppsats om hur kosten kan påverka sjukdomen.

Om alzheimer: Alzheimer och andra demenssjukdomar drabbar allt fler eftersom vi har en ökande äldre befolkning. I dag lider fler än 160 000 personer i Sverige av någon form av demenssjukdom. Det saknas både botemedel och bra mediciner, enligt Alzheimerfonden som finansierar forskning och driver lobby. Demens handlar inte om normalt åldrande och glömska utan sjukdomen påverkar hjärnan, den drabbade ändrar ofta beteende och har svårt att tänka logiskt.

 

Visa merVisa mindre

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49

Ventilationen på skola akutdålig

Kungsängen. Arbetsmiljöverket förbjuder Upplands-Bro kommun att använda Ekhammarskolans lokaler till skolverksamhet efter den 26 mars 2021 om inte en rad allvarliga brister som rör skolans ventilation åtgärdas.måndag 30/11 18:10