Nu kör vi. Hammarby Rugby Damers mål för 2020 är helt enkelt att komma i gång med lirandet. Foto: Viktoria Svangren

Matchdebut för Bajens nya rugbylag

I fjol skrevs ett stycke rugbyhistoria, när Hammarby rugby startade sitt första lag för damer. Förra lördagen var det äntligen matchpremiär för "Rugbybönorna".

  • Publicerad 11:36, 6 aug 2020

Det blev tre matcher när den första omgången av SM-kvalet i sjumannarugby avgjordes i Uppsala. Och trots förluster i samtliga tre gav Bajens debut mersmak.

– Vi gjorde poäng på samtliga tre matcher, det var det faktiskt bara de två finalisterna som också gjorde, säger lagets grundare Viktoria Svangren.

Hammarby rugbys damer tränar på Skarpnäcks sportfält. Gänget har också begåvats med ett mer "rugbyfierat", inofficiellt namn: Rugbybönorna.

– Vi tänkte att vi är söderbönor men att vi anpassar det lite efter vår sport, säger Viktoria.

Hur har reaktionerna på det nya laget varit?

– Man hör positiva saker. Många är också förvånade över att vi har byggt upp laget på bara ett år. Vi står med en av Sveriges största trupper, även etablerade lag har inte så här många.

Samtidigt vill laget växa ytterligare, från nuvarande 25 spelare till 30 i ett första steg. På längre sikt hoppas Viktoria rent av på att ytterligare damlag kan tillkomma inom föreningen.

– Hammarby rugby har en väldigt hög målbild. Vi som förening har växt otroligt mycket de senaste två åren och har satt en målbild på 400–500 medlemmar om fem år, säger hon.

Rugby kan verka ruffigt och fysiskt krävande, men just därför menar Viktoria att sporten också präglas av hög tillit.

– Här finns samförstånd. Vi vet vilka reglerna är, följer dem och skapar trygghet trots den fysiska kontakten.