Ann Karinsdotter har arbetat som butikschef på Hemköp i Mörby sedan i december. Nu letar hon efter tips på lokal samarbetspartner för att skänka mat. Foto: Kevin Wedin

Matbutikens dilemma: Finns ingen att skänka mat till i Danderyd

Hemköp i Mörby centrum har tröttnat på att varje dag behöva svinna fullt ätbar mat. Nu letar de efter en organisation som kan ta emot maten och erbjuda vidare till bättre behövande.

  • Publicerad 14:17, 25 apr 2017

Det räcker med att pastaförpackningen fått sig en törn, att bananen besudlats med en brun fläck eller att det butiksbakade brödet är en dag gammalt – allt slängs. Och det är något som Ann Karinsdotter, butikschef på Hemköp i Mörby centrum vill se ändring på.

– Den här tanken fick jag från början när jag arbetade i Sundbyberg och hade en praktikant som undrade vad vi gjorde med allt bröd som vi bakar i butiken och som blir över när dagen är slut, säger hon.

Hittar ingen

Då inledde hon och butiken ett samarbete med den lokala centrumkyrkan som tre dagar i veckan kom och hämtade överblivna varor och använde för sitt soppkök.

– När jag kom hit till Mörby så hoppades jag på samarbete med någon lokal organisation. Jag började här i december och har mejlat, googlat och letat utan att hitta någon, säger hon.

Anledningen till varför man vill hålla det lokalt är för att göra arbetet så smidigt som möjligt. Varje vecka är de olika kvantiteter och produkter som blir över och Ann menar att samarbetet inte får falla på krånglig logistik.

– Det ska vara någon som snabbt kan komma hit och hämta från oss. Men varorna skiftar ju från dag till dag, så det ska i så fall vara som ett komplement.

Vill inte slänga mat

Det handlar inte om att man skulle skänka "dålig" mat på något vis utan helt enkelt de produkter som de betalande kunderna inte väljer i första hand.

– Skönhetsfel gör att vi kanske inte väljer den ena eller andra frukten, eller ett pålägg som går ut om två dagar men som fortfarande går att äta.

– Det här är en möjlighet för en win-win situation. Man kan inte se på ett datum om en vara är dålig och jag tycker inte att man slänger mat, det tar emot när det finns människor som inte har mat.

Matsvnn - vill du hjälpa till?

Har du en organisation, verksamhet eller initiativtagare som kan komma på något bra att använda överblivna maten med? Mejla ann.karinsdotter@hemkop.se

Enligt Naturskyddsverket så har butiker och restauranger blivit bättre på att sortera ut det matavfall som uppstår. Men en stor del av matavfallet består ändå av mat som kunde ha ätits. Enligt verket så består de största avfallsmängderna, kring 35 procent, av kött, fisk och ägg. Ungefär 25 procent av avfallet består av frukt och grönsaker.

Visa merVisa mindre