Känns helt rätt att viga en timme då bara pensionärer och människor som tillhör en riskgrupp får komma in i butiken, tycker Andreas Gruber. Foto: Pekka Pääkkö

Matbutiken i Brevik har egen timme – bara för riskgrupper

Hemköpsbutiken i Brevik har reserverat en timme på morgonen när bara riskgrupper får handla. – Det är uppskattat. Det bor många äldre här, säger butikschefen Andreas Gruber.

  • Publicerad 15:00, 18 mar 2020

Mellan sju och åtta på morgonen är bara pensionärer och folk som ingår i en riskgrupp för att bli allvarligt sjuka i covid-19 välkomna på Hemköp i Brevik.

Vi vill skapa ett lugn bland kunderna

– Jag fick inspiration av en kollega som infört det här. Med tanke på att det bor många äldre i området känns det helt rätt, säger Andreas Gruber, butikschef.

Hängde på låset

Redan tidigare fick butiken fler förfrågningar, främst från äldre, om möjligheten till hemkörning av matkassar.

– Men tyvärr har vi inte kapacitet till det, säger han.

När butikspersonal såg äldre som hängde på låset tidigt på morgonen precis innan butiken öppnar bestämde sig Andreas Gruber för att göra idén verklig.

– Vi är ju redan här. Och det brukar vara väldigt lugnt vid den tiden. Det är svårare att begränsa besöken mitt på dagen, säger han.

Efterlängtat att träffa vänner

Den första dagen som butiken hade specialöppet för äldre kom många.

– De tog det lugnt och handlade länge. Man märkte att de verkligen tänkt igenom vad de skulle köpa, säger Andreas Gruber.

Han tror också att många var också glada över att ha en trygg plats att träffa vänner på när äldre uppmanas att begränsa sina sociala kontakter på grund av coronapandemin.

Städar extra

Andreas Gruber berättar att butiken städar extra just nu. Kortterminaler torkas av och spritas, likaså handtag och andra ytor som folk tar på.

– Vi vill skapa ett lugn bland kunderna. Därför har vi vigt den här timmen mellan sju och åtta på morgonen till seniorer och riskgrupper. Vi ber alla andra respektera det.