Foto: Claudio Britos

Matbutik portar alla ungdomar under skoltid

En Hemköpbutik i Huddinge har under hösten haft problem med stökiga skolungdomar i grupp. Nu har butiken tagit det drastiska beslutet att helt porta alla ungdomar under skoltid.

  • Publicerad 14:38, 21 jan 2019

I flera månader har personalen på Hemköp på Kallkärrsvägen i Milsten upplevt en allt mer stökig stämning i butiken under skoltid.

– De brukar komma in i klunga, ungefär 15 stycken åt gången. De för oväsen, skriker och gapar. En del stjäl och en del lägger grejer i frysarna som inte ska ligga där, varor förstörs. De är dessutom väldigt oförskämda mot personalen, berättar butiksägaren Frank Thelin.

Enligt honom rör det sig om skolungdomar i årskurs 8–9 från den närbelägna Källbrinksskolan.

Först försökte personalen att prata med ungdomarna. När det inte hjälpte anlitade de väktare som fick i uppdrag att endast släppa in ett par ungdomar åt gången.

– Men många verkar inte förstå, eller vill inte förstå. Då har det blivit liv utanför, säger Frank Thelin.

"Tvungna dra alla över en kam"

För två veckor sedan fattade han därför beslutet att helt porta alla ungdomar mellan 07 och 16.

– Vi har tyvärr blivit tvungna att dra alla över en kam. Det är ett litet antal som gör det här, men det här är något vi måste göra tills vi ser en förbättring. Det är beklagligt för det här vill vi ju egentligen inte behöva göra, säger han.

Ledningen på Källbrinksskolan har redan sedan tidigare tagit situationen på allvar.

– Om det är våra elever eller inte, det vet vi inte. Men vi har varit ute i klasserna och informerat att sådant här beteende är oacceptabelt, informerat vårdnadshavare och bjudit in Hemköp att komma och prata med eleverna, säger Elinor Kennerö Tonner, rektor på Källbrinksskolan.

Elever upprörda: "Orättvist"

Fram till för ett par veckor sedan trodde hon att läget hade lugnat ner sig. Då kom oförstående elever och berättade att de inte längre fick komma in i butiken.

Många elever har blivit upprörda och tycker att beslutet att porta alla är orättvist.

– Jag kan tycka att det är lite hårt. Som alltid när det gäller ungdomar är det en jätteliten skara som beter sig illa. Men det här är Hemköps beslut.

Vad har skolan för ansvar för det eleverna gör utanför skolans område på skoltid?

– Vi har ett ansvar för att eleverna är säkra på sina raster. Men de går i högstadiet så de får röra sig utanför skolans område.

Frank Thelin förklarar att syftet med förbudet är att värna om hans personals arbetsmiljö. Sedan det infördes har det blivit mycket bättre, säger han. Men besvikna ungdomar ska också ha riktat sin ilska mot personalen.

– De ringer och skriker i luren och kallar personalen både det ena och det andra, berättar han.

När släpper ni på förbudet?

– Vi får se. Det har vi inte bestämt än.

För att komma till rätta med problemet har Hemköp haft en dialog med polisen och Källbrinksskolan. Nästa vecka ska Frank Thelin besöka skolan för att även diskutera frågan direkt med eleverna.

Foto: Claudio Britos