Matbutik i Kallhäll vill få ett slut på rånvågen

Kallhällsborna vill se krafttag mot rånen och inbrotten i centrum. Drygt 1300 personer har skrivit under Ica-butikens namninsamling som nu har överlämnats till politikerna i Järfälla.

  • Publicerad 17:01, 18 aug 2015

Det har varit dystert i polisrapporterna från Kallhälls centrum. Bara Ica-butiken har flera gånger utsatts för rån och inbrott.

– Vi hade ett inbrott för ungefär två veckor sedan och för tre veckor sedan hade vi ett väpnat rån. Det sätter sina spår hos personalen, säger Rolf.

Butiken valde därför att starta en namninsamling för att kunna påverka kommunen till att göra något åt problemen, där Rolf även tar upp det ökande antalet åldringsrån i hela Kallhäll.

– Det är inte bara centrum, det här gäller hela Kallhäll. Jag trodde inte att vi skulle få ett så här stort gensvar från både kunder och andra, säger den före detta Ica-handlaren Rolf.

De har nu skickat in de drygt 1300 namnen till kommunen. Insamlingen och korrespondensen med kommunen har de satt upp i butikens fönster.

Efter att butikens kunder och förbipasserande har märkt av insamlingen har debatten startat i Kallhäll.

– Kunder kommer in och pratar både med oss och med varandra om det här.

"Ser allvarligt på det här"

Önskemålen är nu att Järfälla kommun satsar mer på tryggheten i Kallhäll.

– Kallhäll skulle kunna bli ett skolexempel på hur man kan få ner kriminaliteten, säger Rolf.

Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad, (S), har i veckan tagit del av butikens namninsamling.

– Vi är fullt medvetna om att Kallhäll är ett område där vi har haft mycket av den här typen av oroligheter. Tyvärr har vi sett en tråkig sommar i hela Sverige. Vi ser allvarligt på det här, säger han.

Enligt Claes Thunblad arbetar de nu med ett avtal med polisen gällande ett strukturerat, brottsförebyggande arbete i Kallhäll. Men även med insatser från kommunens egen sida.

– Det handlar om att ge unga en sysselsättning, det handlar om att fysiskt bygga bort otrygga miljöer, det handlar om ett bra och nära samarbete med polisen och socialtjänsten i kommunen, säger han.