BUTIKSCHEF. Magnus Petterson, butikschef på Ica Kvantum i Väsby Centrum. Varumärket "Paolos" är nu bortplockat från hyllorna. "​​​​​​​Ica ser mycket allvarligt på de uppgifter som har framkommit i media och har beslutat sig för att sluta köpa in produkterna centralt och för en dialog med det företag som tillverkar produkterna", säger han. Foto: Jessica Brodin

Mataffär skänker Paolo Robertos varor till hemlösa

Sedan Paolo Roberto erkänt sexköp slutar flera matvarukedjor att köpa in hans varor. I Väsby har bland andra Ica Kvantum i Väsby Centrum redan plockat bort produkterna från hyllan.

  • Publicerad 15:30, 20 maj 2020

Det viktiga nu är att varorna hanteras på ett hållbart sätt så att det inte blir något matsvinn.

AVSTÅND. Pressekreterare Tarik Belqaid berättar att Coop centralt slutat köpa in matvarumärket "Paolos". Foto: Coop

Det var i slutet av förra veckan som krögaren, programledaren och tidigare proffsboxaren Paolo Roberto, 51, greps i Stockholm i en razzia, misstänkt för sexköp.

När Paolo Roberto strax därefter erkände lät reaktionerna inte vänta på sig. TV4 sa omedelbart upp samarbetet och matmärket ”Paolos” avbröt allt samarbete med sin frontfigur.

Stoppar inköp

Flera matvarukedjor, som Ica och Coop, stoppar nu inköp av varumärket. I Upplands Väsby har även flera handlare valt att plocka bort varor från hyllorna.

– Vi valde att plocka bort alla varor från hyllorna, berättar Magnus Pettersson, butikschef på Ica Kvantum i Väsby Centrum.

De valde att skänka allt från fryspizza till såser, pesto och färsk pasta till Roger Rantas arbete med hemlösa och utsatta i Väsby. Det blev hela sex bananlådor.

– Det är ju inget fel på produkterna, så det känns fel att slänga. Men vi vill inte heller tjäna pengar på dem, då är det bättre att göra något gott av det.

"Känns inte korrekt"

Han berättar att det inte känns korrekt att förmedla varor med Paolos namn på, med tanke på det som hänt.

– Vi är fria handlare och kan göra som vi vill. Men man har ju ett samhällsansvar, säger Magnus Pettersson.

Hållbart sätt

På Coop i Väsby Centrum hänvisar butikschef Christian Håkansson till Coops presstjänst i väntan på ett samordnat centralt upplägg.

Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop, berättar att de jobbar febrilt sedan i fredags på att hitta en lösning.

– Det viktiga nu är att varorna hanteras på ett hållbart sätt så att det inte blir något matsvinn. Man ska inte kasta mat som det inte är fel på, säger Tarik Belqaid och fortsätter:

– Varorna ska säljas ut i butiken. Målsättningen med den centrala lösningen är att pengar från försäljningen ska gå till ett behjärtansvärt ändamål, en lämplig organisation som gör gott i samhället.

Avtalsbrott

Han berättar att Coop centralt direkt tog avstånd från det som hänt, avslutade inköpen av varorna och även samarbetet med det företag som äger varumärket.

– Det var ett klart avtalsbrott mot bland annat uppförandekoden, säger Tarik Belqaid.

28 personer gripna för sexköp i razzior