Redan innan vi tv-tittare ens visste vem som skulle få lyfta statyetten började Jimmy Guo få jobberbjudanden. Bland annat om att skriva en kinesisk kokbok. Sedan någon vecka finns den att köpa.I oktober får Jimmy och hans mamma Anlin dessutom ett eget tv-program på kanalen Godare där de – förstås – ska laga kinesisk mat.

– Jättekul! Vi lagar alltid mat tillsammans när vi ses, säger han.

– Det är första gången mamma gör tv, så det tar ju ett tag att vänja sig vid själva tempot, att ta om saker för att få olika vinklar, titta i rätt kamera och inte tappa energi och dynamik sinsemellan. Men mamma kommer att stjäla showen. Hon är så söt!

Boken lanserades härom helgen i en lokal på Nytorgsgatan och Jimmy sålde "en jäkla massa böcker".

– Den har redan sålt femtusen ex, vilket är helt fantastiskt, säger han dagen efter att boken släppts och han gjort ett framträdande i TV4:s Nyhetsmorgon.

Idén till boken hade Jimmy haft i flera år.

– Det är när man kommer till en asiatisk livsmedelsbutik som matlagningen börjar. Det gäller att hitta rätt råvaror, rätt smaksättare och det finns ganska många, så det är inte så lätt att förstå vad man ska köpa. Det är den största tröskeln, säger han.

– Jag ville göra en guide till vilka ingredienser man ska ha och hur man använder dem. Det ska vara informativt, pedagogiskt och roligt.

Alla recept är kinesiska, om än inte från fastlands-Kina. Även mat från Hongkong och kinesisk-amerikanska rätter ryms.

– Jag har alltid varit intresserad av äta kinesiskt, men det var när jag bodde i London för typ fem år sedan som den kinesiska matlagningen blev en hobby på riktigt. Jag hade ett fint kök för första gången, fick mycket inspiration och en helt annan tillgång till råvaror.

Han började dela med sig av sina matexperiment på Instagram och efter positiv respons växte intresset ganska snabbt till en mani.

– Jag lagade mat hela, hela tiden.Jimmy konstaterar att kunskapen om det kinesiska köket i Sverige är väldigt varierande.

– Det är inget fel på fyra små rätter, men det är inte representativt för matlagningen. Det är ett enormt stort land med olika klimat och olika kulturer. Mångfalden är lika stor som Europas alla kök.

Regionen där Jimmys familj härstammar från, och där Shanghai ligger, karaktäriseras av milda, finstämda smaker samt mycket fisk och skaldjur.

– Sött och oljigt, beskrivs det köket som. Det är godare än det låter!

När han får frågan vad som är bäst med det kinesiska köket svarar han snabbt med ett riktigt kockord:

– Umami! Man pratar om umami på ett helt annat sätt där. För att få det här djupet, måste man nästan ha alla de där fermenterade ingredienserna. Och MSG, en glutamat som är smått kontroversiell, men bevisat ofarlig. Många kockar tycker om den.

Jimmy har gott om tips till alla som är sugna på att börja laga kinesiskt (se faktaruta), men ett sticker ut lite extra:

– Börja inte med att woka, det är en av de svåraste teknikerna!