För fem år sedan korades då 13-åriga Linnea Andrae till vinnare i första upplagan av TV 4:s ”Hela Sverige bakar junior”.

Redan då var hennes plan klar. Hon skulle öppna en webbutik för att sälja bakverk.

Nu har hon fyllt 18 år, startat eget företag och drömmen har i dagarna blivit sann.

– Det gör mig verkligen glad att baka och något jag har tyckt om sedan jag var barn, säger Linnea Andrae.

Hur ser du på att starta upp under pandemin?

– Jag tror det kan vara både och. Det positiva är att många jobbar hemifrån. De kanske inte går lika mycket på kafé och konditori men ändå vill ha något gott, säger hon och lägger med plasthandskar på sista handen vid sin glänsande polkagristårtan.

Tårtan är en av de bakverk som går att beställa via Linnea´s PastryArt tillsammans med till exempel hennes julkulor och pepparkaksdamsugare och även bakverk som inte hör julen till.

Recepten har hon skapat själv, ofta genom att prova sig fram i köket i parhuset i Tyresö Strand.

– Det är mest skapandet, kreativiteten jag är ute efter. Jag kallar det jag gör ätbara konstverk. Man äter både med ögat och smaklökarna, säger Linnea.

Hon pratar mycket om smakkombinationer.

– Jag tycker om att göra något annorlunda, som att kombinera hallon och grapefrukt eller rosépeppar och mörk choklad.

Odlar ätbara blommor

I husets trädgård odlas det på sommaren ätbara blommor – till exempel lavendel och violer – som får dekorerar hennes bakverk, inte sällan tillsammans med choklad, frukt och bär.

Nougatstänger är ett av de julgodis Linnea har bakat i år. Den har choklad- och hasselnötsbotten med pepparkakor och ett lager med hemmagjord nougat på det. Allt toppat med marsipan och doppat i choklad.

– Vem som helst klarar av att göra en enklare variant, säger hon.

Använder våg

Hon tipsar om att krossa chokladkakor och pepparkakor och blanda dem med hälften så mycket smör i en form och ställa in den för en kort vila i kylen.

Tryck ut nougat ovanpå, in i kylen igen och avsluta med ett tunt lager marsipan.

– Det blir lättare att kavla marsipanen om du lägger den mellan bakplåtspapper.

Efter någon timme i kyla går det att skära ut godis, eller trycka ut med en pepparkaksform, för att sedan till exempel doppa i choklad.

– Förvarar du dem mörkt och svalt håller de i två tre veckor.

Bakbordet i radhuset används flitigt i juletider, ofta med vågen och termometern som följeslagare.

– Det blir mycket bättre resultat. Något gram kan göra stor skillnad.

Linnea konstaterar:

– På senare år är det jag som har tagit över julbaket. Jag tycker om julen, hela familjen samlas och det finns inget krav. Jag skulle gärna stå hela dagen och baka. Tänk vilken drömdag, säger Linnea.