Mästerbagaren i Tumba bjuder in till provsmakning

Sur Å Deg i Tumba firar 1 år. Samtidigt öppnar de konditori och har värvat mästerbagaren Ått Padtum Söderström. – Det här blir ett modernt konditori, men du kommer också hitta klassiker, säger hon.

  • Publicerad 05:11, 7 dec 2019

Sur Å Deg slog upp portarna på Bergfotsvägen 17 intill Dalvägen i Tumba för snart ett år sedan. Kaféet och bageriet skiljs av med stora glasväggar. Det är ett öppet koncept de tänker fortsätta med framöver.

– Så att gästerna på kaféet kan se hur bagarna står och bakar brödet, själva hantverket, säger driftchefen Emil Eber.

Samma sak blir det med konditoridelen som invigs lördag 14 december. Stora fönster ska ge kunderna insyn i rummet där läckerheterna skapas.

Konceptet med öppna fönster mot bageri och konditori är något konkurrenter missat menar driftchefen Emil Eber. Foto: Hanna Lilja

Än så länge är fönstren på konditoridelen förtäckta med papper. Men här jobbar redan prisbelönta Ått Padtum Söderström från Uttran med förberedelserna inför öppningen lördag 14 december. Ått vann Årets Bagare 2017 men är även utbildad konditor och har varit med i tv-programmet Dessertmästarna. På så sätt är hon lite av en kändis i bak-Sverige.

– Det här blir ett modernt konditori och det är ganska svårt att hitta i södra Stockholm tycker jag. När jag vill fika har jag åkt in till stan, säger hon.

På Sur Å Deg ska gästerna kunna hitta uppdaterade klassiker och trendiga smaker berättar hon.

– Inget fel på prinsesstårta eller Budapestbakelse, men de ska smaka lite mer och kunna se lite annorlunda ut. Du kan säga att de då blir moderna klassiker, säger hon.

Ått berättar att hon kommer att jobba med smaker, utseende och ingredienser efter säsong. Du kommer även att kunna hitta internationella teman då och då.

Utseendet på bakelserna kan varieras efter säsong eller utefter tema. Här är det julklappar på gång. Foto: Hanna Lilja

Fakta

Jubileum och invigning

Tid: Lördag 14 december klockan 9-16.

Fakta

Ått Padtum Söderström

Ålder: 29 år.

Bor: Uttran

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Konditor på Sur Å Deg konditori i Tumba.

Övrigt: Blev Årets Bagare 2017 och har tidigare varit med i Dessertmästarna på Kanal 5. Studerade bageri och konditori på gymnasiet och gick sedan på Kristianstads yrkeshögskola.

Visa merVisa mindre

Tumbabon Ått Padtum Söderström som tidigare jobbade i Saltsjöbaden sökte jobb på Sur å Deg efter att hon och hennes man Adam Söderström, som också är prisbelönt bagare var här och fikade.

– Ått är på sätt och vis ”skyldig” till att vi satsade på att öppna konditori här. Visst fanns tankarna på det innan. Men när hon sökte jobb här så blev det ett beslut, säger Emil Eber.

Emil Eber. Foto: Hanna Lilja

Sur Å Deg har i dag ett tiotal fast anställda. Utöver finns timanställda berättar Emil Eber. Nu välkomnar han och Ått Botkyrkabor och andra tillresta till invigningen.

– Det blir jubileum och invigning på samma gång. Vi kommer att ställa fram små glas så att gästerna får provsmaka, säger Ått.