Mäster lämnar över anrik ramverkstad

Efter nästan trettio år på Katarina bangata går rammakaren och mästaren Roger Hedin i pension. I dag lämnar han över ansvaret till sin lärling Joachim Hammarström. – Jag kommer att sakna alla fantastiska möten, säger Roger.

  • Publicerad 15:43, 1 jul 2016

Inne på Ramverkstan på Katarina Bangata 25 råder ett organiserat kaos: ramlister, glasskivor och diverse verktyg och maskiner samsas med färdiginramade verk och andra målningar som står på tur.

Ramverkstan har legat på samma adress sedan starten 1958 och är numera en av få hantverkare som finns kvar i området.

Mäster Roger Hedin är ursprungligen från Trelleborg, men har varit på plats i verkstaden och sett staden förändras sedan 1988. Det var då han och familjen flyttade hit från Helsingborg.

– Jag var egentligen glasmästare och ville köpa ett glasmästeri, men det slutade med att jag köpte in mig här i Ramverkstan.

Några år senare tog han över hela verksamheten och har sedan dess försett såväl Södermalmsbor, som andra stockholmare med inramade tavlor.

När Roger för ett par år sedan började närma sig pensionsålder jobbade han fortfarande ensam och planerade därför att sälja maskinerna och lokalen för sig när det blev dags.

Det hade varit slutet för Ramverkstan, om inte Joachim Hammarström hade knackat på och frågat om han inte kunde få gå som Rogers lärling.

– Min flickvän var konstnär och vi hade börjat fundera på att köpa ett rammakeri tillsammans. Jag gjorde en sökning på Södermalm och rammakare – och Roger kom högst upp, säger Joachim.

Joachim hade ingen erfarenhet av rammakeri, men däremot hade han som 15-åring jobbat två år som glasmästare på ett företag som hette Hjalmar Pettersson & Son AB. Där det också fanns en rammakare.

– Roger försvann i väg och hämtade en tumstock. Sedan gav han den till mig och på den stod det Hjalmar Petterson & Son AB. Jag blev nästan knottrig på armarna, berättar Joachim.

Det visade sig att två män som hade arbetat på just det glasmästeriet hade lämnat företaget och startat upp Ramverkstan.

– Då kände jag nästan att det var mitt öde att hamna här, säger Joachim.

Efter två år som lärling hos Roger är det nu hans tur att ta över.

– Jag har fått lära mig tricken som en riktigt bra rammakare ska kunna. Nu tänker jag förvalta arvet från mina föregångare och fortsätta rama in tavlor till de boende på Söder tills det är dags för min pension om dryga tio eller kanske femton år, säger Joachim.

Se Mitt i:s video från Ramverkstan