Lena Spångberg och gänget med fotbollstippande herrar hejar med stor entusiasm på Sverige. Foto: Anna Alexandersson

”Måste ta poäng i varje match”

Fansen har blågula hjärtan. Men kärleken till svenska fotbollslandslaget är ändå inte blind. Svaret på frågan om vem som vinner VM 2018 verkar i alla fall inte vara blågult. – Spanien. De är ruskigt bra, tippar Fredrik Skiöld, som driver Sportsbar Nummer 10 i Vaxholm.

  • Publicerad 18:58, 18 jun 2018

Det är fullsatt och god stämning på Sportsbar Nummer 10 i Vaxholm när Sverige möter Sydkorea i VM. Fredrik Skiöld, som driver stället, har precis samma stirrande blick som alla andra i lokalen.

– Absolut, vi visar alla matcher, svarar han utan att ta blicken från de blågula spelarna på tv-skärmen.

Tipparproffsen tippar

Mitt i haffar Mike Cronin och Lena Spångberg, som sitter med ett gäng inbitna fotbollsvänner runt ett bord. Alla har var sin svensk flagga.

– Vi är ett tipsgäng som tippar 40 veckor under Premier League och sedan åker vi hit till hotellet i Vaxholm för vinsten och äter stekt strömning, berättar Mike Cronin, som bor i Täby men är från USA.

Alla runt det runda bordet har ett stort hjärta för Sveriges landslag, men tror de att Sverige kommer få det tufft att gå vidare från gruppen.

– Små chanser, säger Mike Cronin.

– Vi går vidare. Vi måste ha ”faith”, tycker Lena Spångberg.

Vid ett annat bord sitter två svenska amerikaner på besök, Björn Wellander från Florida och Erica Wolff från Utah. Björn Wellander har på sig landslagströja och far upp som ett skott när Sverige gör 1-0-målet på straff.

– Jag tror de har chans att komma tvåa i gruppen, tippar han.

”Relativt stora chanser”

Kompisarna Mikael Andersson och Elias Björklund har tagit sig över från Tynningö för att se matchen på krogen. Mikael Andersson tror på Sveriges chanser att gå vidare.

– De är nog relativt stora.

Elias Björklund är lite mer försiktig.

– De känns som landslaget måste ta poäng i varje match om de ska gå vidare, säger Elias Björklund.

Minns VM 1994

För Mikael Andersson är den gyllene fotbollssommaren 1994 hans största VM-minne. Elias Björklund minns inte den bragden utan hans bästa VM-minne har ingen blågul glans alls.

– Jag säger 2010. Det var det första VM som jag kollade på. Sverige var inte med då, men det var många bra spelare och många bra matcher.

Svårtippad vinnare?

För läsare som är otåliga och redan nu vill ha svar på vem som vinner VM i år levereras detta tyvärr i nästan lika många flaggfärger som det finns spelare på plan. Fredrik Skiöld tippade ju som bekant Spanien som vinnare, men ingen annan som Mitt i talade med gick på samma mållinje (t ex i enkäten här).

– Tyskland tar det. De har vaknat och sedan kör de hela rejset, tippar Mike Cronin.

Hur tippar du? Tyck till om vem du tror vinner VM 2018!