Torbjörn Eberus är ordförande för Moderaterna i Farsta. Foto: Privat/Most photos

”Måste se vad vi kan göra bättre”

Samarbetet med SD på riksnivå kan ha kostat Moderaterna röster i kommunalvalet. Den analysen gör Torbjörn Eberus, ordförande för Farstamoderaterna. ”Väljare har blandat ihop riks- och lokalpolitiken”, säger han.

  • Publicerad 15:34, 12 sep 2022

Moderaterna ser ut att få lämna ifrån sig makten i Stockholms stadshus efter att ha backat rejält i kommunalvalet.

Men ordföranden för Farstamoderaterna, Tallkrogenbon Torbjörn Eberus, vill inte ge slaget förlorat riktigt än.

– Om vi går tillbaka till förra valet så förlorade vi i Stockholm då också, men då valde Miljöpartiet att samarbeta med oss. Om det blir som förra gången kanske vi kan klara oss kvar med nöd och näppe. Om det inte blir så får vi suga i oss det och dra lärdom av det.

Vad menar du att ni kan dra för lärdomar?

– Jag tror många väljare har blandat ihop rikspolitiken och lokalpolitiken och tror att vi samarbetar med SD vilket vi inte gör i Stockholms stad.

Samtidigt går både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kraftigt framåt. Inte minst i valkretsen Östra Söderort där Farsta ingår, och där Moderaterna har sin lägsta siffra i Stockholm med bara 11,4 procent av rösterna.

Vad tror du det beror på att partierna till vänster går starkt här medan ni tappar?

– Vi har känt lokalpolitiskt en längre tid att det varit mycket fläkt åt vänster. Vi måste se vad vi kan göra bättre, om vi har gjort något fel i kommunikationen.

Torbjörn Eberus är ordförande för Moderaterna i Farsta.