Enköpings kommun kammade hem sin sämsta placering någonsin i Svenskt Näringslivs företagklimatsranking förra året. Enköping rasade 43 placeringar, från plats 105 år 2019 till plats 148 2020.

– Den här frågan kommer att gå från viktig, till mycket viktigt. Det här är inte ett acceptabelt resultat. Vårt arbete med att vända det här har redan börjat, sade Enköpings tidigare finanskommunalråd Ingvar Smedlund efter att rankingen publicerades i september förra året.

Väger tungt

Mätningen baseras till två tredjedelar på företagares egna uppfattningar om företagsklimatet i den kommun de är verksamma i.

Vilken placering Enköping kommer att få i årets ranking återstår att se. Den publiceras i september. Men i veckan offentliggjorde Svenskt näringsliv resultatet av den del i mätningen som just handlar om vad företagarna i Enköping tycker om kommunen, kallad företagsklimatsundersökning. Resultatet visar sig vara ännu sämre än i mätningen i fjol.

Förra året fick Enköping 3,3 i helhetsbetyg från de lokala företagarna på den sexgradiga skalan.

Ett betyg på 4,0 anses som ”bra”. Ett betyg på 3,0 klassas som ”godtagbart”.

I år backar Enköping till ett helhetsbetyg på 3,2.

”Det är deprimerande”

Framförallt visar företagarna sitt missnöje i frågorna som rör kommunpolitikernas och tjänstepersonernas attityd till företagande, service och bemötande och hur de upplever dialogen med kommunens beslutsfattare. Det vill säga delvis samma kritik som företagarna riktade mot kommunen redan förra året.

– Det är deprimerande. Historiskt har vi legat över 4 i helhetsbetyg. Kommunen måste göra en kraftsamling för att få till ett mycket bättre företagsklimat och bryta den här trenden, säger Simon Hohenthal, ordförande i föreningen Företagarna Enköping.

I mätningen har Enköpings företag fått prioritera vad kommunen behöver göra för att förbättra företagsklimatet. Man efterlyser snabbare handläggningstider, ökad förståelse för företagens verksamheter och en över lag bättre dialog med kommunledningen.

– Det här har hängt med länge. Sedan 2015, tror jag det är, har det bara gått nedåt. Jag säger inte att det finns någon quick-fix. Men det borde vara relativt enkelt. Jag tror det handlar om att vara ute och träffa företagarna och diskutera hur vi tillsammans kan kavla upp ärmarna för att vända det här, säger Peter Book (M) nytt finanskommunalråd i Enköping.

Minskad otrygghet

Enköpings företagare ger dock Enköping inte bara ris i enkätundersökningen. Kommunen får beröm också. Bland annat för att påverkan av brott och upplevelsen av otrygghet påverkar företagen i mindre utsträckning nu jämfört med för ett år sen.