Mästaren har inte råd med Midnattsloppet

I morgon lördag är det dags för ”Midnattsloppet”. Fjolårssegraren David Nilsson ställer inte upp eftersom prispengarna tagits bort. Att prispengar sänks eller försvinner helt i svenska lopp beror mycket på att antalet deltagare blir färre och färre.

  • Publicerad 15:03, 17 aug 2018

I morgon lördag är det dags för den årliga folkfesten ”Midnattsloppet”. 30 000 löpare ger sig iväg för att springa 10 kilometer på Södermalms gator.

I fjol vann Lidingöbon David Nilsson herrklassen i överlägsen stil på tiden 30 minuter och 42 sekunder. I år har 31-åringen, som tävlar för Högby IF, beslutat sig för att inte vara med.

– Arrangörerna har dragit in prispengarna, säger Nilsson. Det hade de gjort redan i fjol men då ställde jag upp eftersom jag aldrig varit med i loppet tidigare.

Prispengarna till välgörenhet

Midnattsloppet har tidigare haft en prissumma på cirka 100 000 kronor fördelat på de fyra årliga loppen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors. Men sedan 2017 har man bestämt sig för att i stället skänka pengarna till välgörande ändamål, närmare bestämt till UNHCR:s arbete för människor på flykt.

David Nilsson är beroende av prispengar för att kunna fortsätta sin proffssatsning på långlopp.

– Det är precis så att jag går runt ekonomiskt, sa David Nilsson i en tidigare intervju i Lokaltidningen Mitt i.

Allt färre deltagare i loppen

I Sverige blir det allt svårare att hitta lopp med prispengar.

– Det blir mindre och mindre pengar i loppen, säger Johan Wettergren som är Svenska friidrottsförbundets grengruppschef för medel- och långdistanslöpning. Det beror till stor del på att loppen får allt färre deltagare och därmed mindre intäkter.